Sveikos gyvensenos medicinos specialistė pataria, kaip Velykas atšvęsti sveikiau

Netrukus bus švenčiamos Šv. Velykos, vėl visi sėsis prie stalo ir mėgausis gardžiu maistu. Sveikos gyvensenos medicinos specialistė Vilma Verygienė pažymi, kad net ir per šventes įmanoma rinktis sveikus, subalansuotus, mūsų organizmui naudingus produktus ir dalijasi patarimais, kaip ne tik pasimėgauti gardžiu maistu, bet ir nepakenkti savo sveikatai.

Daugiau daržovių ir vaisių

Pasiruošimas Velykoms prasideda nuo produktų sąrašo. Pasak sveikos gyvensenos medicinos specialistės V. Verygienės, kūnas mums padėkos, jei į meniu įtrauksime daugiau šviežių vaisių ir daržovių, kurias geriausia valgyti žalias arba šiek tiek termiškai apdorotas.

„Vaisiai ir daržovės yra pagrindinis vitaminų, mineralų ir ląstelienos šaltinis mūsų racione. Trys vaisiai per dieną ir didelis salotų dubuo užtikrins, kad šventinę dieną jų gausime pakankamai“, – sako specialistė ir papildo, kad vienas iš geriausių būdų paruošti daržoves yra šias virti garuose arba trumpai vandenyje.

Nors dar ne retas skeptiškai vertina salotas ir maitinis „žolėmis“ tokią dieną neatrodo tinkama, tačiau salotos gali būti puikus elementas, papildantis pagrindinius Velykinio stalo patiekalus. Bet to, žaluma ant stalo šį vėsų pavasarį tikrai pradžiugins kiekvieną. Tuo labiau, jei bent žalumynai – nuo savos palangės.

„Yra įvairių salotų patiekimo variantų. Tai gali būti labai gardi  Italų virtuvės salotų versija, pavyzdžiui, lapinių žalumynų salotos su apkepintais pomidorais ir česnakais, baziliku, burata ir šlakeliu alyvuogių aliejumi. Arba lietuviška klasika – baltagūžių kopūstų salotos su šiaudeliais pjaustytomis morkomis ir citrinų, medaus, alyvuogių aliejaus užpilu. Salotos – sveikas ir žarnyno neapsukinantis pasirinkimas,“ – sako sveikos gyvensenos ekspertė ir priduria, kad galima salotų bazę patiekti jau paruoštą, o priedus šalia, mažuose indeliuose, kad kiekvienas galėtų susikurti sau tinkamą variantą.

Sveikesnės alternatyvos – kelias į žvalesnę savijautą

Pasak sveikos gyvensenos medicinos specialistės, greičiausiai ant velykinio šventinio stalo galėsime išvysti paukštieną, jautieną ar kiaulieną – tai gyvūninės kilmės baltymų šaltiniai. Tuo tarpu mėsos nevalgantys, gyvūninės kilmės produktus gali keisti grūdais, ankštinėmis daržovėmis, riešutais ar sėklomis, nešlifuotų grūdų produktais, kuriuose gausu organizmo statybinės ir pagrindinės visų gyvųjų ląstelių medžiagos – baltymų. Gausus pasirinkimas parduotuvėse vegetariškais patiekalais vis labiau sudomina ir visavalgius.

Ji taip pat primena ir gyvybiškai mūsų organizmui svarbius riebalus. Pastarųjų yra įvairių rūšių, tad medicinos specialistė pažymi, jog svarbiausia vengti hidrintų riebalų ir riboti sočiuosius. Tuo tarpu būtina vartoti „geruosius riebalus“ ­– kokybišką aliejų (alyvuogių, linų sėmenų), avokadus, riešutus, moliūgus ar saulėgrąžų sėklas. Juos nesunku įtraukti ir į mėgstamus receptus.

Ne mažiau svarbūs yra ir mūsų organizmą energija aprūpinantys angliavandeniai: „Organizmui naudingesni sudėtiniai angliavandeniai, tokie kaip viso grūdo duona, viso grūdo dalių makaronai ir ankštinės daržovės. Pastarieji ilgiau virškinami, tad sotumo jausmą suteikia ilgesniam laikui. Jau ir mažesnėse parduotuvėse yra gausu alternatyvų, kurios ypatingai tinkamos šventiniu laikotarpiu, kai šeimos nariai labiau nusiteikę kulinariniams eksperimentams.“

Svarbiausios tradicijos

Žinoma, per Velykas neįmanoma apsieiti be kiaušinių. Tai yra ne tik šios šventės pagrindinis akcentas, bet ir puikus naudingų maistinių medžiagų ir baltymų šaltinis. Jau dažydami kiaušinius pasirinkite natūralias medžiagas: natūralius dažus, dažymą šilku arba virimą vyne. Skubantiems ir auginantiems mažus vaikus puikiai tiks įmautės, kurias užtenka pašildyti virš garų ir jos aptraukia virtus kiaušinius. Ne tik papuošia plėvele, kurią lengvai nuimsite, bet ji ir sutvirtins margučius ridenimo varžyboms.

Sveikos gyvensenos medicinos specialistė V. Verygienė taip pat ragina ne tik šiuolaikiškai pažiūrėti į senolių kulinarinės tradicijas, bet ir į ritualus, kurie dažnam jau pamiršti. Nors šis pavasaris dar nelepina ypatinga šiluma, vertėtų kuo daugiau laiko praleisti lauke. Pasivaikščiojimai padėtų užbėgti už akių sąžinės graužimui dėl antros deserto porcijos ar neatsilaikymui paragauti visų patiekalų.

V. Verygienė primena, kad geriausia dovana – laikas kartu, o saldumynus, ypač patiems mažiausiems, vertėtų dovanoti su saiku. Parduotuvėse gausu ne tik becukrių tradicinių alternatyvų, bet ir be cukraus džiovintų vaisių, be druskos skrudintų riešutų. Taip ne tik pradžiuginsite artimuosius, bet ir paskatinsite atidžiau rinktis maistą pasimėgavimui.