Vos per dvi „Maisto banko“ akcijos dienas paaukota 281 655 vnt. maisto produktų

Penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyko tradicinė „Maisto banko“ labdaros ir paramos fondo maisto rinkimo akcija, kurios metu gyventojai buvo kviečiami maistu paremti nepasiturinčius. Vienas iš keturių tradicinių punktų Šakiuose, yra mūsų krautuvė V. Kudirkos g. 61, kurį koordinuoja „Maisto banko“ partneris VŠĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centras.

Lyginant aukojimų ir gyventojų skaičių, dosniausias Šakių miestas, čia vietinėms organizacijoms aukojo kas penktas gyventojas. Žinoma, daugiausiai maisto produktų paaukota penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, po jų rikiuojasi Alytus, Kėdainiai, Marijampolė, Utena ir Jonava. Brangiausi krepšeliai aukoti Riešėje, Domeikavoje, Palangoje, Nemenčinėje, Molėtuose, pigiausi – Švenčionėliuose, Vilkijoje, Vabalninke, Biržuose ir Garliavoje. Daugiausiai paramos maistu saulaukė organizacijos „SOS Vaikų kaimai“, „Maisto bankas“, „Vilties arka“.

Rudeninėje „Maisto banko“ akcijoje Lietuvos žmonės paaukojo 281 655 vnt. maisto produktų, kurių preliminari vertė 389 158 eur. Tradiciškai daugiausiai aukota makaronų, toliau rikiuojasi kruopos ir aliejus. Akcija vyko 376 parduotuvėse, 73 Lietuvos vietovėse, akcijoje dalyvavo 335 organizacijos ir 6489 savanoriai, aukota 89364 kartus, vidutinė preliminari vieno aukojamo krepšelio vertė 4,34 eurai.

„Įdomiausia, kad dažniau aukoja tie, kurie, rodos, patys turi ne daug. Močiutės dėkoja savanoriams, vaišina saldainiais. Smagu, kad labiau vertiname savanorystę, kad jaunimas tiesiogiai jaučia, koks svarbus tarpininko vaidmuo tarp norinčio padėti ir ieškančio pagalbos. Žinoma, lyginant su pavasariu, dauguma aukojamų produktų yra prastesnės kokybės, bet šiandien kainuoja tiek, kiek pavasarį mokėjome už aukštesnę kokybę. Įprasta, kad aukojama daug aliejaus, makaronų. Pavasarį žmonės, matyt, buvo paveikti žinių apie karą – aukojo ženkliai daugiau konservų,“ – įspūdžiais dalinosi Šakių vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Skaistė Bakienė.

Geradariai daugiausiai aukojo ilgo galiojimo maisto produktų: makaronų, kruopų, aliejaus, cukraus, arbatos, ryžių, miltų, konservų (žuvies, mėsos, daržovių), sausų pusryčių, sultinio, uogienių ir kt. Žmonės taip pat atsiliepė į prašymą aukoti ir tų produktų, kurie skurdžiau gyvenantiems yra tapę prabangos prekėmis: kavos, sausainių, šokolado. Kartu su maisto produktais žmonės skurstantiems skyrė ir higienos priemonių už daugiau nei tūkstantį eurų.

Akcijos metu „Maisto banko“ savanoriams buvo galima perduoti maisto produktų, higienos reikmenų kurie bus išdalinti tiems, kam jų labiausiai reikia: mažas pajamas gaunančioms šeimoms ir asmenims, darbo netekusiems, neįgaliems ar pagyvenusiems žmonėms, benamiams, karo pabėgėliams ir kt. Akcijos metu surinkti maisto produktai ir higienos reikmenys bus išskirstyti po 330 ne pelno siekiančių organizacijų, kurios pasirūpins, kad jie pasiektų vargstančius.

Nespėję prisidėti prie „Maisto banko“ akcijos, paremti gali skambindami trumpuoju numeriu 1343 (auka 3 eurai), aukodami lėšų internetinėje Rimi parduotuvėje, platformoje Aukok.lt ar „Maisto banko“ svetainėje.

Parengta pagal „Maisto bankas“ info