Sūduvos metams skirtoje ŽŪM mugėje Gulbelės kepyklėlė sužibėjo išmaniai puoselėjamomis tradicijomis

Prie Žemės ūkio ministerijos vyko Sūduvos metams skirtas renginys, kuriame pasirodė Sūduvos liaudiškos ir šiuolaikinės muzikos ansambliai bei šokių kolektyvai, šurmuliavo šio krašto tautinio paveldo gaminių mugė.

B kategorijos tautinio paveldo sertifikatu besidižiuojanti „Gulbelės“ kepyklėlė pristatė savo legendinę ruginę duoną su „Rakto skylutės“ ženklu, populiariuosius kaimiškus sausainius. Pirkėjus apžavėjo aguonų vyniotinis, o specialiai Sūduvos metams sukurtas pyragas „Sūduvos boba“ su vyšniomis, kaip apdainuota dainose. Lygių nebuvo cukrainės „Laimė“ duonos saldainiai gaminami iš tos pačios paveldinės duonos. Ragauti ir namo parsinešti gardumynų ragino Rima Rauktienė – Zanavykų ragaučiaus“ edukatorė, puikiai žinanti, kaip per skrandį patekti širdį.

Įmonei mugėje atstovavo UAB „Gulbelė“ direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Darius Kriaučiūnas, viešųjų ryšių ir marketingo vadybininkė Monika Būblaitytė, pardavėja-kasininkė Raimonda Kačiulytė, ekonomistė Jurgita Bataitienė, direktorius Arūnas Tarnauskas, teisininkė Rima Rauktienė edukatorės amplua bei vairuotojas Gediminas Kasparevičius.

Mugės lankytojus džiugino ne tik galimybė paragauti bei įsigyti kepyklos gaminių, bet ir atsiskaityti bankine kortele bei užmegzti kontaktus planuojant ateities bendradarbiavimą, užsakymus. Mat tokie gaminiai puikiai tinka reprezentuojant ne tik Sūduvos kraštą, bet ir visą Lietuvą.

2022–ieji paskelbti Sūduvos metais, taip pagerbiant ir įprasminant šio krašto reikšmę mūsų šaliai. Žemės ūkio ministerija šią išskirtinę datą nusprendė paminėti į sostinę sukviesdama Sūduvos krašto savivaldybių – Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos ir Šakių, Vilkaviškio, Prienų bei Kauno rajonų – muzikos ir šokių kolektyvus, tautinio paveldo amatininkus.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, sveikindamas susirinkusiuosius, paatviravo, kad visos gražiausios jo vasaros prabėgo Pyragių kaime, Kauno rajone, tad Sūduvos kraštui jaučia sentimentus. „600 metų Užnemunei, arba kitaip – Sūduvai, yra simbolinė data. Džiaugiuosi, kad ją minint čia susirinko gausus būrys šio krašto atstovų. Sūduvos žmonės nuo seno garsėja žemės ūkio veiklomis. Čia pirmiausia atėjo ir mechanizmai, ir naši technika. Sūduviai visada buvo darbštūs ir atkaklūs“, – teigia žemės ūkio ministras.

Žemės ūkio ministrui Sūduvos vėliavą įteikęs Marijampolės regiono plėtros tarybos kolegijos pirmininkas, Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis sakė, kad sūduviečiai džiaugiasi, galėdami pristatyti savo kraštą sostinėje, juk jo šviesuoliai suvaidino neeilinį vaidmenį visoje Lietuvos istorijoje. „1918 metais, kuomet Lietuvos Taryba skelbė Nepriklausomybės  aktą, trečdalis signatarų buvo iš Sūduvos krašto. Todėl didžiuojamės būdami sostinėje, žadindami piliečius ir kviesdami  į mūsų kiemą, kuriam prieigas suteikė Žemės ūkio ministerija. Sūduviai turi kuo nustebinti: per skonį, per kvapą, įdomesnį rankdarbį“, – kalbėjo meras E. Pilypaitis.

2022-ieji paskelbti Sūduvos metais pažymint tai, kad 1422 m., pasirašius Melno taikos sutartį, kai Sūduvos kraštas įsiliejo į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Skelbiant Sūduvos metus įvertinta Sūduvos reikšmė šalies istorijai, šio krašto įtaka lietuvių kalbai ir kultūrai, knygnešystei, Lietuvos tautiniam atgimimui ir valstybingumo atkūrimui 1918 metais.

Zanavykų sostinei atstovavo UAB ,,Gulbelė” su kepyklėlės tautinio paveldo kepiniais ir kitokiais skanėstais, ,,Saldūs ūsai” su bičių turtais, ,,Gamtos girnos” su šakočiais, ,,Mėnuliui moju” su keramikos ir akmens dirbiniais bei ,,Mediniai dubenys” su išskirtiniais mediniais indais. Muzikiniais kūriniais žavėjo Šakių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela ,,Linas” (vadovė Asta Grigaitiene) bei Gotlybiškių ,,Mamų ir dukrų kvartetas“.

UAB „Gulbelė“ inf.