Tegul Velykos būna tvarios, o margučiai – tvirti!

Gyvenant arčiau ūkio bei gamtos galima daug ką pasidaryti pačiam ir tai ne laikina tvarumo mada, o sąmoningas gyvenimo būdas, kuris likęs mūsų genuose bei krašto tradicijose. Belieka tik prisiminti. Skubame į pagalbą su keliais patarimais ruošiantis Velykoms:

Šventė. Tegul Velykos būna proga džiaugtis visiems. Jei įmanoma, išdalinkite užduotis šeimos nariams, jei ne – planuokite savo laiką taip, kad netektų vargti iki vėlumos ar šventinį rytą. Jau dabar sugalvokite, kaip dengsite stalą: Velykų proga ištraukite iš sekcijos šventinius indus, staltiesę, žvakides… Meniu suderinkite su šeima, kad būtų sočiai mėgstamų patiekalų ir įvertinkite, ką galite nusipirkti parduotuvėje jau paruošto, kad sutaupytumėte laiko. Jei nesinori ar nepatinka gaminti, visai ne nuodėminga užsisakyti maistą iš kavinės. Sukurkite kiek įmanoma pakilesnę nuotaiką: suderintas ir dekoruotas stalas, pasipuošę jūs ir svečiai, gudrios vaišės bei pramogos.

Detalės. Nuo petražolių ant mišrainės kupsto iki gražių sveikinimų – visa tai yra jūsų dėmesys artimiesiems. Galite padėti po margutį su išskutinėtu jo vardu ar šokoladinę figūrėlę į lėkštės vidurį, kad vos atsisėdus suprastų, koks svarbus kiekvienas prie šio stalo. Sandėliuke ar palėpėje gal rasite senutėles dekoracijas, kurios sukelia prisiminimų – verta jas atnaujinti. Jei neturite sukaupę, jau praduotuvėje atkreipkite dėmesį, kurie produktai jums patinkančios formos buteliuose ar stiklainiuose – jie vėliau puikiai pasitarnaus kaip vazos. Užteks pamerkti savo sodo ar miško šakeles. Gilesnėje lėkštėje susukite lizdelį iš šieno sudėkite margučius. Jūsų numylėta ar dovanų gauta vazoninė gėlė taip pat gali tapti stalo puošmena.

Kiaušiniai. Genialumo toli neieškokite. Kiaušinių dažymas svogūnų lukštais ir žolelėmis bene vienas populiariausių marginimo būdų Lietuvoje ir jūs tikrai turite savo variantą. Sekant tvarumo madas daugelis sužinojo, kad raudonasis kopūstas margučius gali nudažyti sodriai mėlynai, burokėliai – raudonai, o mažiau taupūs dažo kiaušinius net vynu. Tiesa, jei neauginate savo vištų ir neperkate kiaušinių iš kaimynės, parduotuvėje atkreipkite dėmesį, kad tvaresni – ant kraiko ir laisvai laikomų vištų kiaušiniai. Be abejo, mažieji tikrai lauks šokoladinių kiaušinių, kad ir kokie gražūs bei draugiški gamtai bus jūsų margučiai. P.S. mėgstantiems ridenti kiaušinius tvirtumo suteiks plastikiniai lipdukai ir žaisti bus galima dar ilgiau.

Pramogos. Per Velykas būtina suptis ir močiutės bei seneliai mielai papasakos kodėl, o iš šios dienos perspektyvos, tai sočiai užvalgius į naudą bent pasivaikščioti gamtoje. Jei dar neturite tradicijos, paraginkite artimuosius bendrai nuotraukai ar nusifotografuokite atkartodami kurią nors senesnę iš šeimos albumo. Ir maži, ir dideli susivilios „Kiaušinių medžiokle“, jei iš anksto kieme ar sode paslėpsite dovanėlių. Priklausomai nuo ieškotojų kantrybės, galite rinktis visai mažus (sveriamus) arba įspūdingo dydžio šokoladinius kiaušinius su siurprizu. Atkakliausiems uždavinėkite mįsles ir apdovanokite iš dovanų šulinio su praktiškomis dovanomis nuo splavingų kojinių iki pakelio druskos.

Atgimimas. Jau dabar gamindami iš kiaušinių juos išpūskite ar tiesiog pasilikite lukšto puseles. Kruopščiai išplovus lukštai puikiai tiks pakabinamoms dekoracijoms, o į puseles įdėkite žemės ir pasėkite prieskonines žoleles. Po šventės tokius vazonėlius perkelkite į daržo lysvę ar didesnį vazoną – kiaušinio lukštai patręš žemę, o jūs galėsite džiaugtis mineralais aprūpintu derliumi. Venkite persivalgymo ir gerkite daugiau vandens. Likučius nuo šventinio stalo prikelkite naujam gyvenimui. Ingredientai tiks omletams, sriuboms ar net karštiems sumuštiniams. Velykaičiai tiks prie šaltibarščių ar salotoms. Saldaus stalo likučiais būtinai pasidalinite su kolegomis darbe – juk kas gardžiau už „Zuikio pyragą“.

UAB „Gulbelė” inf.