Vynuogės – viliojančios ir naudingos sveikatai

Ryškiaspalvių vaisių pilna pintinė bus gal net malonesnė dovana, nei gėlės ar saldumynai! Jau vien koks malonumas dar tik baigiantis žiemai skabyti uogas nuo kekės… Pakels nuotaiką, o kur dar nauda kūnui, tad rinkitės praktiškai, mėgaukitės karališkai. Šįkart plačiau apie vynuoges, kurios ne tik naudingos sveikatai, bet ir patogios užkandžiavimui bei daugybei patiekalų gardinti.

Mūsų pirkėjai dažniau renkasi žalias vynuoges, nei raudonąsias. Sezoniškai vynuogių asortimentas keičiasi, kad gautumėte tai, kas tuo metu geriausia. Skirtingos vynuogės pasižymi įvairia tekstūra, skoniu ir aromatu, be visa to, tai puiki priemonė palaikyti gerą sveikatą. Jos visiškai neturi cholesterolio ir yra mažai kaloringos, vos 69 kalorijos – 100 gramų vynuogių. Jose gausu vertingų maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų, skaidulų, kurios pasižymi antioksidantinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Espertams palikdami liaupsinti moksliškai ištirtas naudingąsias vynuogių savybes rekomenduojame atkreipti dėmesį į tai, kad vynuogės padeda išvengti virškinimo problem. Mat jose yra maistinių skaidulų, kurios daro didelę įtaką norint išvengti vidurių užkietėjimo, o prie visa to prisideda vynuogės esantis didelis kiekis vandens, kuris užtikrina, kad organizmui nepritrūktų skysčių.

Vynuogės – itin naudingos uogos. Jos naudojamos vynui, sultims, uogienei, actui, razinoms, vynuogių sėklų aliejui, vynuogių sėklų ekstraktui, želei. Auginti pradėtos jau prieš 6000 – 8000 metų, Artimuosiuose rytuose. Kaip manoma, vynas pirmiausia pradėtas gaminti Gruzijoje, prieš 8000 metų. Kviečiame įbandyti keletą įdomesnių idėjų receptams:

Pikantiškas užkandis: iš trapios tešlos lizdeliuose, įkurdinkite virto kumpio ir ožkų pieno sūrio griežinėlius. Juos pabarstykite juodaisiais pipirais, pašlakstykite medumi ir papuoškite pusiau perpjautomis vynuogėmis.

Stebinantis karšta patiekalas: Kiaulienos dešrelės, vištienos krūtinėlė ar kumpeliai puikiai dera užkepami su vynuogėmis ar jomis puošiant patiekalą. Vegetariškai patiekalo versijai nustebins orkaitėje keptų pievagrybių ar briuselio kopūstų derinys su vynuogėmis.

Egzotiškos salotos: Jūsų mėgstamų salotų gūžė, besėklės vynuogės, apelsinas, konservuoti ananasai ir rūkyta vištienos arba kalakutienos krūtinėlė su natūralaus jogurto ir majonezo padažu dar labiau nustebins pagardinus smulkintais mėtų lapeliais.

Gaivus desertas: Pavasariškai ryškų desertą ruoškite vynuogių sulčių paruoštą žele puošę vynuogėmis. Gardinkite ledais ar plakta grietinėle. Jei yra laiko ir ūpo, sluoksniuokite sulčių žele su sulčių žele irpradžiuginkite namiškius gaiviu tortu.

Laikas iki Velykų – pats geriausias atgauti sielos ramybę, tad rūpinkitės ne tik daigelių sėjimu ir namų švarinimu. Prisiminkite tuos, kuriems pritrūko laiko. Gal tiesiog pakvieskite kavos puodeliui… Rinkitės pasivaikščiojimus bei pramogas gamtoje. Pirkinių krepšelyje nepamirškite ir ko nors ypatingo sau – tegul maži, išlaukti ritualai primena, jog pavasaris prasideda viduje #kasdienkartu

UAB „Gulbelė“ info