Virtuvės šefas pataria: keptas daržoves gardinkite skirtingais padažais

Esame pratę prie raginimų valgyti daugiau augalinio maisto ir ypač šiltuoju metų laiku, todėl ir krautuvių asortimente daugiau sezoninių daržovių. Kad tokia mityba būtų patraukli visiems šeimoms nariams ne tik vadybininkai neriasi iš kailio tiekdami kuo įvairesnes daržoves, bet ir tie, kurie gamina – ieško kuo įdomesnių receptų. Zyplių dvaro virtuvėje veikiančio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas Artūras Rakauskas daugiausiai dirba su senąja lietuviška virtuve, todėl yra puikiai įvaldęs maisto gaminimą ant ugnies. Jis pataria, kaip nustebinti namiškius.

Skonių įvairovė

Aprūpinti organizmą naudingomis medžiagomis galima valgant ne tik žalias, bet ir grilyje apkeptas daržoves. Tokie patiekalai nekaloringi, o šiek tiek apskrudusias, kvapnias daržoves skanaus net ir tie, kurių jos žalios nevilioja. Norintiems pavalgyti sočiau, galima jas derinti su sūriu. „Lietuviškas varškės sūris yra vienas labiausiai išskirtinių senosios virtuvės produktų, bet mes dažnai jį nuvertiname. Ištepkite lydytu sviestu, pabarstykite prieskoniais ir susukę į foliją pakepinkite ant grilio. Tobulai derės su kepta cukinija, smidrais ar žarijose kepta bulve,“ – pasakoja A. Rakauskas.

Spalvų ir tekstūrų deriniai

Pasak virtuvės šefo, dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai ir paprikos, vis populiarėja pievagrybiai, o burgerių mylėtojai seniai įvertinę kepto pomidoro skonį. Dailiai atrodo ir jokio aštraus skonio neturi keptas raudonasis svogūnas. Visos šios daržovės kepdamos grilyje suminkštėja ir įgauna ypatingą dūmų skonį. Patogu kepti ir lengva patiekti daržoves ant iešmelių. Galima daržoves kepti kol pradės skrusti, o tada suvynioti į foliją ir dar palaikyti keletą minučių, kad iki galo susigertų kvapai ir skoniai. Pasak jo, jei valgo ir vaikai, ypatingai svarbu pasaugoti daržoves nuo atviros ugnies – įsukti į foliją. Taip pat rekomenduojama kepti kuo žemesnėje temperatūroje. Jeigu atviroje ugnyje kepamas produktas apdegė, degėsius tiesiog nupjaukite: nevalgykite anglių.

Pagardai

Tikrai nebūtina marinuoti daržoves prieš kepant, bet marinatas gali suteikti joms išskirtinio skonio ir gerokai sustiprinti ragautojų įspūdžius. „Daržovėms gardinti tiks marinatai su rūgštele, žolelėmis ir trupučiu aliejaus. Užteks pamarinuoti pusę valandos, bet stipresniam efektui galima paskirti ir daugiau laiko. Patogu kepti pjaustytas griežinėliais, perpjautas išilgai ar suvertas ant iešmelių,“ – aiškina šefas. Jis pataria iš anksto pagalvoti apie serviravimą, kad maistas džiugintų visas jusles. Ant stalo padėkite keletą padažų, kad kiekvienas galėtų pasirinkti. Jei nemėgstate padažų, galima iškeptas daržoves gardinkite smulkintais graikiniais riešutais ar granato sėklomis.

Desertas

„Galima ananasą išdarinėti, supjaustyti žiedais ir pamarinuoti su lydytu sviestu ir medumi, šiek tiek druskos bei pipirų. Inde švelniai supurtykite, kad ananasai tolygiai pasidengtų marinatu. Palikite bent pusvalandį, o geriau – per naktį šaldytuve,“ – dalinasi receptu A. Rakauskas. Jis rekomenduoja kepimo groteles aptepti aliejumi ir kepti virš kaitrių žarijų 2 – 3 minutes abi ananaso žiedų puses. Tiks ir prie vištienos, bet maloniai nustebins su vaniliniais ledais. Taip pat galima folijoje kepti kriaušes ir persikus pagardintus sviestu, medumi ir čiobreliais.

Kiekvieno skoniui

„Šį pavasarį pirkėjus maloniai pradžiugino neįprastos išvaizdos žiediniai kopūstai ROMANESCO. Vis stipriau įsitvirtina smidrai. Klientai šiomis dienomis renkasi daugiau žalių daržovių: agurkus, pomidorus, kopūstus, paprikas. Šviežiai rauginti agurkai, žalumynai ir įvairios salotos, tikriausiai, tinka kaip gaivus garnyras, kurį lengva paruošti. Žinoma, bulvės, morkos ir rauginti kopūstai, virti burokėliai, pievagrybiai, svogūnai bei česnakai paklausūs kiaurus metus. O dabar laukiame abrikosų ir trešnių – prasideda jų sezonas,“ – apie daržovių pasiūlą ir paklausą krautuvių lentynose pasakojo UAB „Gulbelė“ pirkimų skyriaus vadovė Asta Bezoraitienė.

UAB „Gulbelė“ inf.