Duonos ir žaidimų: su „Gulbelės kepyklėlės“ technologe Vilija Dovydaitiene ir gyvensenos medicinos specialiste Vilma Verygiene

„Gulbelės“ kepyklėlės technologė Vilija Dovydaitienė (viduryje) tiki, kad gaminys pirmiausia turi patikti pirkėjui, o kad būtų ir gera sudėtis jau kepėjo meistrystės reikalas. (nuotrauka iš kasmetinės Zanavykų muziejaus duonos šventės. Dešinėje – UAB “Gulbelė“ direktorius Arūnas Tarnauskas. Kairėje – vadovas komercijai Ugnius Venckutonis).

„Duona skrudinimui ir sumuštinių duona – mūsų klientų favoritės ir tai visai nestebina. Duonos purumas, atitinkamas drėgnumas ir švelnus skonis tinka visai šeimai ir prie visko. Daug kas dar ištikimas tradicinei ruginei duonai. Plikyta duona bei klasika tapusi „Venta“ taip pat turi savo valgytoją. Pamažu daugiau dėmesio sulaukia duonelės su priedais: kanapių sėklomis, grūdais, spelta ir sėklomis,“ – pasakoja V. Dovydaitienė. Pasak jos, platus asortimentas leidžia klientui rinktis ir kasdienius produktus, ir rasti ne mažą pasiūlą gaminių šventėms ar kasdienybei paįvairinti.

Šakiuose gimusi ir užaugusi gyvensenos medicinos specialistė Vilma Verygienė pritaria, kad reikia paisyti savo skonio ir gyventi patogiai, tačiau primena „auksinę“ mitybos taisyklę: Valgykite įvairų maistą. Valgykite reguliariai. Valgykite saikingai.

Vyraujant stereotipui, jog duonos gaminiai tukina specialistė prašo atkreipti dėmesį, kad duona duonai nelygu. “Viso grūdo duona – tai puikus angliavandenių šaltinis, joje gausu vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Tokia duona, su kitais grūdiniais produktais, sudaro mūsų kasdieninės rekomenduojamos mitybos pagrindą ir tinka vartoti kasdien. Žinoma, batonas arba duona, kuri pagaminta iš rafinuotų miltų nėra sveikatai naudingi, turi mažiau skaidulinių medžiagų, vitaminų ir prisideda prie svorio augimo, kai yra nesaikingai vartojami,“ – pasakoja V. Verygienė. Pasak jos, duoną reikia rinktis pagal gamintoją. Tokį, kuris aiškiai, išsamiai užrašo sudėtį ir neturi ko slėpti. „Kai yra kuo pasigirdi – pasirodome,“ – draugiškai šypsosi specialistė ir primena, į ką žiūrėti duonos etiketėje: kuo didesnė viso grūdo dalių miltų dalis, kuo mažiau cukraus, druskos ne daugiau nei 1 g/100 g, o ruginėje duonoje iki 1,2 g/100 g, riebalų ne daugiau kaip 7 g/ 100 g, skaidulinių medžiagų daugiau nei 6 g/100, gerai, kai duona praturtinta sėklomis, linų sėmenimis, riešutais.

Paieškas sutrumpinti gali simbolis “Rakto skylutė“

Reiškia, kad šiame produkte yra mažiau cukraus, druskos, riebalų ir daugiau skaidulinių medžiagų. Verta jį įsidėti į savo prekių krepšelį.

Gyvensenos medicinos specialistės Vilmos Verygienės nuomone „Gulbelės kepyklėlės“ viso grūdo tamsi duona turėtų būti nr.1 ieškant sveikesnio pasirinkimo, tačiau taip pat mielai rinktųsi kepyklėlės tradicinę ruginę duoną ir gardžiuotųsi ja su sėmenų aliejumi, kaip išmoko iš močiutės: “Duonos riekelę supjaustome kvadratukais, įsipilame į lėkštutę sėmenų aliejaus, įsipjaustome svogūno ir truputį druskos (jei gydytojas diagnozavęs širdies–kraujagyslių susirgimus, druskos nededame!). Ir naudinga, ir skanu!“ Ji nori atkreipti dėmesį, kad greta sveikatai palankios ir subalansuotos mitybos labai svarbu ir sveikatai palankus gyvenimo būdas – reguliarus ir sistemingas fizinis aktyvumas, pozityvus mąstymas, kokybiškas miegas, žalingų įpročių atsisakymas.