Atokvėpio valandėlei: puodelis kavos ir vaizdingos vietos pasivaikščiojimams

Karantino metu esame priversti atrasti artimiausias vietas tinkamas poilsiui ar kasdieniams pasivaikščiojimams. Nesušalti ir pasidovanoti sau kvapnaus malonumo akimirkas padės „Gulbelė“ krautuvių kavos stotelės. Pasak Šakių turizmo informacijos centro vadovės Ievos Bernotaitės išvystyta infrastruktūra regione itin svarbi tiek vietiniams, tiek turistams. „Tikrai yra ką pamatyti ir savo rajono ribose. Dabar galime įdėmiau apžiūrėti savo kraštą, pasivaikščioti po Šakių turizmo vietas. Ypač, kai tokia žiema. Esame pratę prie tvarkingų takelių, tikimės rasti šiukšliadėžes, patogu, kai yra kur įsigyti vandens ar kavos. Pramogų šiuo metu nedaug, dabar puikus metas pasivaikščioti atokiau. Džiugu, kad miestas ir verslas rūpinasi suteikti tokius patogumus,“- sako I. Bernotaitė pati mielai lankanti vietinius objektus.

Šakių „Rūta“ – Šakių miesto skveras. Čia veikia vienas iš vos keletos tokių instrumentų Lietuvoje – plieno konstrukcijos 24 varpų karilionas, kurį nuliejo viena geriausių varpų liejyklų Olandijoje „Royal Eijsbouts“, o jo konstravimą kuravo kompozitorius karilionininkas Giedrius Kuprevičius. Varpų muziką galite išgirsti darbo dienai prasidedant, jai įpusėjus ar besibaigiant.

Lekėčių Aibė – Lekėčių pažintinis takas. Prie Lekėčių girininkijos aikštelėje palikus automobilį, galima pasivaikščioti pėsčiomis Lekėčių pažintiniu taku (ilgis 4 km). Trasa sužymėta rodyklėmis, o pakeliui apie gamtą „pasakoja“ 11 informacinių stendų. Įdomu pasivaikščioti buvusio siaurojo geležinkelio pylimu, medžių viršūnėse pasidairyti paukščių lizdų ir darbščiųjų genių, gera atsigaivinti tyru šaltinio vandeniu.

Lukšių Aibė – Zyplių dvaro parkas. Trikampiu išdėstytas 21 ha parkas kadais buvo miškas, o dabar ramybę ir poilsį čia kuria manžūriniai riešutmedžiai, klevai ir maumedžiai, kurių sodinukai atvežti iš Varšuvos bei Paryžiaus. Bene įspūdingiausia, 200 metrų ilgio, parko alėja apsodinta balzaminėmis tuopomis. Yra du tvenkiniai su tilteliais, lieptelis, gracinga pavėsinė.

Gelgaudiškio Aibė – Gelgaudiškio dvaro parkas. Tai vienas didžiausių Lietuvos dvarų parkų, pasižymintis sudėtinga struktūra – griežtos geometrinės formos pereina į natūralų Nemuno šlaitų natūralų šilą. Pagrindinė parko ašis – ketureilė sidabrinių klevų alėja, vedanti į Nemuną atkreiptus rūmus iš pietų pusės. Parke yra aikštelė, vadinama žvaigžde, kur susieina 8 takai.

Sudargo Gulbelė – Sudargo piliakalniai. Tai piliakalnių kompleksas prilygstantis, o galbūt net ir lenkiantis esantį Kernavėje. Nemuno kranto tolyje mirganti kaimų panorama – lyg ant delno. O šią vasarą pastatytas paminklas knygai „Rugiuose prie bedugnės“ – objektas, prie kurio tiesiog būtina nusifotografuoti vietinio turizmo entuziastams.

Nuotrauka: Irma Žilaitienė

Vilkaviškio Gulbelė Express – Vilkaviškio autobusų stotis. Architekto G. Balčyčio projektas – inovatyvumo ir ekologijos pavyzdys, kuriame brandžią teritorijos augmeniją pavyko paversti neatsiejama pastato dalimi. Išrinktas tarp 5 geriausių Lietuvos architektūros kūrinių, o architektas pelnė nacionalinę kultūros ir meno premiją už miestui ir žmogui atvirą architektūrą.

Šilalės Aibė – Aukštagirės apžvalgos bokštas. Žemaitijai būdinga panorama iš 15 metrų aukščio. Legenda pasakoja, kad ant Bilionių piliakalnio, ištiesęs kojas, sėdėjo milžinas. Kur jis nusiavė vyžas ir iškratė žemes, ten atsirado Aukštagirės kalnas. Būtina paminėti, kad ant šio kalno įrengta profesionali slidinėjimo trasa.

Šakių rajono kavos stotelėse rasite ne tik kvapnios kavos, užkandžių, bet ir šokolado rinkinį „Lauktuvės iš Šakių”.