„Juškų raugyklėle“: zanavykiško sveikatingumo paslaptys vietinėje krautuvėje

Nors pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad oficialiai „supermaisto“ kategorijos nėra, beveik 20 metų pagal senolių receptą daržoves rauginanti Juškų šeimyna pasakoja, kad ypač dabar atsigręžiama į amžių patikrintus imuniteto stiprinimo būdus – raugintų kopūstų bei jų sulčių pardavimai išaugę jau nuo pirmojo karantino.

Supermaisto titulas dažnai priskiriamas tolimų šalių produktams: kale kopūstams, goji uogoms, čija sėkloms… Nors juos lietuviai jau pamėgo, gali įsigyti net vietinėse parduotuvėse, verta prisiminti senąsias tradicijas, kurių naudą bei teigiamą poveikį sveikatai pripažįsta ir mitybos specialistai. Ypatingai dabar, peršalimų ir virusų sezono metu, kai sveikata rūpintis dar svarbiau. Savo patirtimi dalinasi ūkininkai Aida ir Valdas Juškai iš Giedručių (Šakių r.).

Rauginti kopūstai visą šaltąjį metų laikotarpį yra puikus vitaminų šaltinis (100 g raugintų kopūstų yra beveik pusė rekomenduojamos vitamino C paros normos). Dėl to „Juškų raugyklėlės“ produkciją labiausiais vertina didmiesčių gyventojai: Vilnius, Kaunas… net Londonas, o vietinės rinkos baiminosi ir patys. Tačiau jau 7-tus metus trunka sėkmingas bendradarbiavimas su „Gulbelės“ krautuvėmis. „Pirmiausia vadybininkas paklausė, ar nenukentės kokybė,“ – pasakoja Valdas Juška ir tikina, kad atsakingai dirba, jog galėtų ją užtikrinti nuo daržovės auginimo iki kliento stalo. „Žinokit, mes kitokie, dedame ir meilės,“ – šypsosi Aida pasakodama apie natūralias gaminių sudėtis ir tai, jog kiekvienam turi rūpėti kokybiškas galutinis rezultatas: ir savininkams, ir darbuotojams, ir pardavėjams.

„Juškų raugyklėlė“ – išaugęs mažas šeimos verslas, kuriam vis dar padeda vaikai (daugiau su reprezentacija), bei samdomi darbuotojai, kuriuos ūkininkai ypatingai vertina, stengiasi sukurti malonią darbo atmosferą, saugumą, motyvuoti. 25-erius metus mokytoja dirbusi moteris prisipažįsta, kad niekad nesijautė tokia reikalinga bendruomenei, kaip dabar. Žmonės iš visos Lietuvos (net ten, kur Juškų gaminiais neprekiaujama – lauktuvių nuveža kraštiečiai, ar įsigyja mugėse) skambina ne tik norėdami vėl įsigyti produkcijos, bet ir dėkoja, dalinasi savo patirtimi, kaip jiems pagerino sveikatą. Senjorus ypatingai žavi raugintų kopūstų sultys. Juškai vadina jas „vitaminų bomba“. Pasak šeimynos tai efektyvus vaistas apetitui gerinti, skrandžio bei žarnyno veiklai normalizuoti, svorio reguliavimui, cukraus kiekio mažinimui kraujyje sergant diabetu ir t.t.

Šiandien „Juškų raugyklėlės“ gaminiai vien per „Gulbelės“ krautuvių tinklą pasiekia beveik trečdalį Lietuvos. Pradėjus nuo raugintų kopūstų prisidėjo kopūstų salotos su paprika, rauginti kopūstai su burokėliais, natūraliai raugintų kopūstų sultys ir 2020-ųjų naujiena – rauginti agurkai. Vis dar patį populiariausią gaminį – raugintus kopūstus rasite ir www.e-gulbele.lt. „Malonu, bendradarbiauti matant, kaip gamintojas auga, kaip išlaiko sau aukščiausius kokybės reikalavimus ir čia pat, Šakių rajone, kuria reikalingą ir vis plačiau žinomą produktą. Džiaugiamės galėdami „Gulbelės“ krautuvių klientams pasiūlyti gaminį, kuris yra gyvas pavyzdys, kad senolių išlaikytos tradicijos ne mažiau vertingos ir šiandien,“ – pasakoja UAB „Gulbelė“ pirkimų skyriaus vadovė Asta Bezoraitienė.

DĖMESIO! Vis gi kai kuriems reikėtų vengti raugintų kopūstų, ypač, jeigu skundžiatės padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kasos, tulžies sutrikimais, inkstų nepakankamumu, hipertonija.