Cukrainės „Laimė” vadovė Rita Jasaitienė: visada yra laiko laimei

Foto: Žavingoji cukrainės vadovė tikina, kad darbe šypsotis įkvepia kolektyvas. Pasak jos, čia konditeriniai gaminiai ruošiami ne tik su meile, bet ir gero humoro prieskoniu, kuris nustelbia neigiamas emocijas ir leidžia komandai susikoncentruoti į kruopštų darbą.

Naujiems metams dažnas prisižada būti geresnis, tad primename rūpintis ne tik savo sveikata, bet ir artimaisiais bei savo bendruomene. Kartais laimei reikia visai ne daug… ir kuriame ją savo rankomis.

„Pažįstame vieni kitus, žinome, kam reikia gero žodžio, kam išklausymo, kam ypatingo saldumyno po pietų ar šviežios bandelės prie kavos,“ – sako ji ir pastebi, kad rutinoje pamirštame, jog pradžiuginti kitą dažnai ir nereikia didelių pastangų. Cukrainė siūlo rinkinius šeimoms ar kolektyvams: šviežios bandelės, sumuštiniai, keksiukai… Vietoje kasdien ruošiamas salotas klientai taip pat mielai perka ne tik sau, bet ir kolegoms. Atsirado ir darbdavių, kurie savo darbuotojams pradžiuginti jau pasirinko „Laimės“ gaminius.

R. Jasaitienė sako, kad ypatingoms progoms svarbu rasti patinkantį skonį, tad užsisakyti tortų rinkinį degustacijai vertėtų eilinę dieną ir nubalsuoti ragaujant su šeima. Pasak jos, jubiliatus taip pat džiugina, kai pasitelkiamas individualus dekoras: nuo krepšinio kamuolio iki mėgstamų animacinių personažų. Iš mados neišeina vardo ir sukakties metų užrašymas, o tortą su linkėjimais galima tiesiog nusiųsti per www.e-gulbele.lt kurjerį. Cukrainės vadovė pasakoja, kad šiemet gimtadieniams užsakomi ir keksiukai bei pyragaičiai. Net kruasanų sumuštiniai jau tapo karantino švenčių dalimi, kaip ir kavinės „Kiba“ pica ar suši rinkiniai, kurie įtinka daugelio skoniui. Tai leidžia sutaupyti laiko virtuvėje bei tampa puikiu siurprizu namiškiams.

Pramogų išsiilgusiems R. Jasaitienė rekomenduoja būti kūrybiškais. Nuo pusryčių į lovą (net jei tai tik šviežias kruasanas ir juoda kava) iki naujų tradicijų: šeimos žaidimų vakarų, video pokalbių su seneliais ar lažybų iš torto tam, kuris per savaitę atliks daugiausiai namų ruošos darbų. Jai pritaria ir Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas: „Šiam laikui tinka joga, įvairios mankštos namuose ar savo kieme. Taip pat pasivaikščiojimai. Ypač miške.“ Pasak jo, nesušalti padės ir kavos puodelis ar mažas termosas, bet pats labiau rekomenduotų arbatą.

„Nepersivalgyti padės tinkama valgio kontrolė: kvapo, skonio įvertinimas, pakankamas maisto sukramtymas. Sotumo jausmas atsiranda per 20 min.,“ – pasakoja V. Lebedžinskas. Pasak jo, ypatingai reikėtų vengti emocinio valgymo: užkandžiai turėtų sudaryti ne daugiau 10 procentų maisto dienos raciono. Taip pat žymiai geriau mėgaujantis, nei darbo procese. „Dirbant kompiuteriu 8 val. per darbo dieną priklauso 5 -10 min. trukmės pertraukėlės kas valandą,“ – primena specialistas.

„Pagrindiniai valgymai turėtų būti trys: pusryčiai, pietūs, vakarienė ir 1 užkandis. Didžioji dienos kalorijų porcijos dalis turėtų būti suvartota iki 16 val., o paskutinė – iki 20 val. Vakare labai tinka ramus pasivaikščiojimas. Apie 22 val. jau derėtų ruoštis miegoti, išvėdinti kambarį. Paskutiniais gyvensenos medicinos tyrimų duomenimis suaugęs žmogus turėtų miegoti ne mažiau kaip 7 val. ir ne daugiau 8 val.,“ – primena paprastas kokybiškesnio gyvenimo taisykles Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas.