Naujųjų metų stalui – visa, kas geriausia

Foto: „Gulbelė“ krautuvės Šakiuose mėsininkas Ramūnas Tvarijonas pasižymi ne tik išugdyta intuicija ruošiant mėsą, bet ir išskirtiniu humoro jausmu, tad net kasdienybėje gero ūpo „prieskonių“ kolektyvui netrūksta.

Šeimininkės jau seniai laužo galvas, kaip nudžiuginti namiškius, kad pakviptų nekasdieniškais patiekalais ir šventine nuotaika. Vieni gamins pagal firminį šeimos receptą, kiti – išbandant naujus skonius, tad Ramūnas Tvarijonas, jau daugiau nei 20 metų ruošiantis mėsą UAB „Gulbelė“, dalinasi patarimais naujamečiam stalui. Tikriausiai, ir be astrologų spėlionių akivaizdu, kad 2021-uosius verta pasitikti sočiai, sveikai ir gerai nusiteikus.

llgametę patirtį sukaupęs mėsos ekspertas pastebi, kad žinių labiausiai trūksta pradedantiesiems, tad ragina drąsiai konsultuotis atėjus išsirinkti mėsos – patars ir kaip išsirinkti, ir kaip paruošti. Pats gardžiam ir sultingam nugarinės kepsniui skiria daug dėmesio, marinuoja bent parą ar dvi. Ragina pabadyti viršutinę dalį įpjauti ar visą gabalą subadyti, kad geriau įsigertų prieskoniai, o kepti kepimo rankovėje išsaugant sultis.

Mėsininkas juokauja, kad marinavimo ruošimo subtilybės jam jau tarsi įaugusios į kraują. „Gero kepsnio pagrindas – tinkamai parinkta, šviežia mėsa. Ji turi būti skaidri, be patamsėjimų, papildomų atspalvių. Paspaudus mėsą pirštu, ji neturėtų grimzti gilyn“, – sako R. Tvarijonas. Jis priduria, kad nors šventiniams kepsniams įprasta rinktis kiaulienos nugarinę, ją tinkamai paruošti yra sudėtinga, reikia išmanyti mėsos struktūrą. Ekspertas tikina, kad nugarinę dengia ne tik apsauginė plėvelė, kurią dažnas pamiršta pašalinti, bet ir pati mėsa yra sausoka, tad jos paruošimas įkandamas ne kiekvienam. Anot R. Tvarijono, saugesnis pasirinkimas būtų kiaulienos sprandinė.

„Gulbelės“ krautuvėje Šakiuose mėsa ruošiamas iš lietuviškos skerdienos, atgabenamos iš Utenos, todėl klientai visuomet sulaukia šviežio ir profesionaliai paruošto produkto. „Svarbūs ir kasdieniai, ir šventiniai patiekalai, todėl visada siekiame, jog pirkėjai žinotų, kad jų pasirinkta mėsa yra kokybiška ir šviežia, todėl ją ruošia patikimi savo srities ekspertai. Visos žaliavos yra kruopščiai tikrinamos ir apdorojamos norint užtikrinti kuo geresnį rezultatą“, – pasakoja R. Tvarijonas, pabrėždamas, kad renkantis bet kokius produktus, labai svarbu atrasti patikimus pardavėjus, kuriems rūpi ne tik pardavimai, bet ir kliento poreikiai.

Dažna krautuvės klientė Onutė Butauskienė dalinasi nostalgišku receptu. Anot jos, Suvalkijoje vienas firminių patiekalų per didžiąsias šventes – netikras zuikis. Tokia proga jis patiekiamas karštas, su šilkine bulvių koše (gardinta sviestu ir karštu pienu) ir marinuotais burokėliais. Zrazai – ATR (Abiejų Tautų Respublika) didikų patiekalas, kurio aukštosios virtuvės versiją turi ir restoranas „Kuchmistrai“, ir dažna šeimininkė. O. Butauskienė prisipažįsta dabar zrazus gaminanti iš vištienos ar kalakutienos, o įdarą keičia pagal progą ir galimybes.

R. Tvarijonas priduria, kad įvairių mėsos rūšių paruošimo būdai skiriasi minimaliai: kepant jautieną, kiaulieną ar vištieną reikia išlaikyti tą pačią temperatūrą. Vieninteliai skirtumai yra kepimo laikas ir marinatas: paukštienai reikia mažiau prieskonių ir ji kepama trumpiau, kiaulienai visko reikia vidutiniškai, o jautiena – kepama ilgiau, į marinatą dedama daugiau prieskonių. Norint patiekalo skoniui suteikti šventinį akcentą, galima pasirinkti įdomesnį marinatą, serviravimo būdą, garnyrą ar derančius gėrimus – dėl visko mielai pakonsultuos „Gulbelės“ krautuvės darbuotojai.