Kepiniai Kalėdoms: pasaulio skoniai iš Zanavykų krašto Kūčioms – ruginė duona, Kalėdoms – pasaulio tradicijų įkvėpti pyragai

Foto: Karantinas atėmė šokių repeticijas ir begalę pasirodymų reprezentuojant kraštą, bet įkvėpė naujiems atradimams, tad Violetos Lazdauskienės vadovaujama „Gulbelės kepyklėlė“ kviečia pažinti kitų šalių kepinius.

Lietuvių pasaulėjautoje duona visuomet turėjo ypatingą reikšmę ir buvo svarbus namų, tvirtos šeimos ir gerbūvio simbolis. Ko ne kasdien iš Šakių į 63 UAB „Gulbelė“ tinklo krautuves keliaujantys duonos gaminiai, pyragai bei sausainiai įtinka ir senųjų skonių mylėtojams, ir vis naujo ieškantiems. Ypatingai daug dėmesio skirta šių metų šventiniams kepiniams, kurie padės šį išskirtinį laikotarpį paįvairinti naujomis patirtimis.

„Gulbelės kepyklėlės“ vadovė Violeta Lazdauskienė pasakoja, kad kepamos duonos, bandelių, sausainių ar pyragų aromatas žmonėms dažnai asocijuojasi su šiluma, namais, šventėmis. Visgi žmonės nebenori užversti savo virtuvės kepiniams skirtais produktais bei įrankiais, kulinarinėmis knygomis, tad mieliau renkasi sau susikurti mažą šventę, įsigyjant mėgstamus produktus, pagamintus gerai pažįstamų kepyklos profesionalų.

„Nuolat savo asortimentą papildome naujais gaminiais, tačiau šventėms visada ruošiamės ypatingai“, – pasakoja V. Lazdauskienė ir džiaugiasi, kad kolektyvas jau puikiai įvaldė itališkos panettone technologiją. Kraštiečiai gal dar nepamilo, bet liaupsina daugiau keliaujantys – per mūsų darbuotojus pyragai pasiekia sostinę ir kitus miestus. Pasak jų, gaminys labai panašus į namie keptą, tik vos mažiau prieskonių, nei dėtų tikri italai – pritaikyta lietuviškam skoniui.

Gaminių autentika išlaikoma dėl to, kad gamyba kepyklėlėje nėra pilnai automatizuota – nemenka dalis kepinių vis dar ruošiami rankomis, įdedant dalelę širdies. Kepinių sritis visuomet buvo ta, kurioje galima eksperimentuoti su ingredientais, semtis idėjų iš tradicinių kepinių ir juos interpretuoti savaip. Artėjant didžiosioms žiemos šventėms, kepyklėlė kviečia dairytis ne tik tradicinių gaminių, bet ir dailiai įpakuotų europietiškų: graikiškų, vokiškų, itališkų pyragų. Mat, vadovaujamasi taisykle, jog maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti, kad keliautų tiesiai ant šventinio stalo ar taptų džiuginančia lauktuve.

„Dėl draudimų vykti į kitas šalis, šiemet svetimos kultūros gundė dar labiau. Tikimės, kad klientai pajus bent dalelę skirtingų kultūrų, kurių tradicijas interpretavome. Gastronominės kelionės jau seniai nėra naujiena, tad jei juoda duona su medumi nuneša į vaikystę, naujieji mūsų pyragai turėtų paskatinti svajoti apie Viduržemio jūrą ar vokiškų kalėdinių mugių šurmulį“, – sako kepyklėlės atstovė. Žinoma, ištikimi tradicijoms ras ir aguonų vyniotinį, ir tradicinius keksus bei bobas. „Ragaučiaus“ kūčiukai su su kanapių, linų sėmenų ir chia sėklomis apjungia tradiciją ir norą rinktis sveikesnius gaminius.

Prie Jums įprastų darbų prieššventiniu laikotarpiu rekomenduojame įtraukti pirkinių planavimą ir apsipirkimą internetu, kur rasite ir kepyklėlės gaminius. UAB “Gulbelė” elektroninėje parduotuvėje www.e-gulbele.lt gruodžio 24 dieną užsakymai gauti iki 12 val., bus pristatyti dar tą pačią dieną. Gruodžio 25 d. užsakymų pristatymų nebus, o 26 d. išvešime šventinių dienų užsakymus. Likite saugūs, sveiki ir kurkime šventes kartu!