Tarptautinė alaus diena – be alkoholio

Alus – legendinis, lietuvių taip mėgiamas, gėrimas meistrų ištobulintas ir pagal šiandienos poreikius, tad ne vienas gamintojas turi savojo produkto nealkoholinę versiją. UAB “Gulbelė” produktų vadovas Saulius Pečkys kartu su ilgamečiu įmonės partneriu UAB „Kalnapilio-Tauro grupė” kolegoms surengė pažintinę degustaciją. Buvo pristatyta ne tik keletas nealkoholinio alaus rūšių, bet ir galimi skonių deriniai tokiai karštai vasarai bei linksmas protmūšis su rėmėjų prizais.

Buvo su šypsena prisiminta, kad pirmosios profesionalios alaus gamintojos buvo moterys: kai kuriose šalyse netgi buvo tikima, kad kuo gražesnė moteris, tuo skanesnį alų ji verda. Deja, šiandien, o ypač Lietuvoje, kur tiek daug alaus žinovų, grožio neužtenka, reikia daug technologinių žinių nepriklausomai nuo specialisto lyties. „Kalnapilio” nealkoholinio alus gamybos metu naudojamos specialios alkoholio neišskiriančios mielės. Šios mielės leidžia nealkoholinį alų gaminti taip pat, kaip įprastą – be jokių papildomų alkoholio šalinimo etapų. Tai padeda nealkoholiniam alui išsaugoti panašias į įprasto alaus skonio savybes. Nealkoholinio alaus vartotojai tai įvertino. Atlikus Lietuvos vartotojų apklausą – 2020 mėgstamiausiu išrinktas „Kalnapilio“ nealkoholinis alus. Kaip skaniausią jį įvardijo pusė visų degustacijoje dalyvavusių gyventojų.

Taip pat istorijos šaltiniuose minima, kad Žemaitijoje alus buvo verdamas ritualiniais tikslais, mat lietuviai turėjo alaus dievaitį Raugutį. Žinoma, dabar aukos dievams neatnašaujamos, tačiau niekas nepaneigs, kad alus puikiai tinka bendravimo “ritualui” ar valgymui kartu. Būtent tokį šventimo būdą pasirinko ir įmonės administracijos darbuotojai. Prie 6 rūšių gėrimų buvo siūloma paragauti egzotiškų vaisių, šviežių agurkų, kieto ir minkšto sūrio, duonos lazdelių, šokoladinio pyrago, rūkytos kalakutienos ir šviežutėlės, naujos “Gulbelės kepyklėlės” duonos.

Naujoves mėgsta ir UAB “Gulbelė” klientai. UAB „Kalnapilio-Tauro grupė” produkcija mūsų krautuvių klientams puikiai žinoma, o atnaujinus nealkoholinio alaus asortimentą, per 8 šių metų mėnesius jau spėjo užsiimti lyderiaujančią poziciją. Šiuo metu apima jau beveik trečdalį nealkoholinio alaus rinkos, o jų gaminami nealkoholiniai alaus kokteiliai – mūsų klientų favoritai visa vasarą. “Augimas maloniai stebina ir kartu įrodo, kad įtikome savo klientams. Džiugina ir galimybė rinktis, ir kokybės bei kainos santykis” – sako S. Pečkys.

Pasak specialstų, nealkoholinis alus skoninėmis savybėmis panašus į kvietinį ar lagerį – rūgštesnis ir gaivesnis, todėl tinka prie lengvų ir sūresnių ar aštresnių patiekalų, salotų, minkštų sūrių, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. Įdomu tai, kad alų ir dabar, kaip viduramžiais, virtuvės šefai jį laiko faktiškai maisto produktu, tad derinti galima faktiškai su viskuo. Geriausias skonio savybes išsaugo 8–10 °C temperatūroje laikomas nealkoholinis alus, kurio nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

UAB “Gulbelė” inf.