Medus ant kunigaikščių stalo – su agurkais ir varškės sūriu

Vasara džiugina derliumi, o mes – vasariškai dvaro virtuvės patiekalais. Kviečiame ragauti pastarnokų vaflius su svarainių medumi ir agurkais ir šiene keptą zanavykišką varškės sūrį su rūkytu sviestu ir citrusiniu žaliųjų obuolių medumi.

Būtent Jogailos sąskaitų knygose randami sūriai, agurkai ir medus… Manoma, kad pats virėjas ar jo siųstas asmuo teiraudavosi valdovo, ko jis pageidauja ir būdavo sudaromas reikalingų produktų sąrašas. Kadangi surašydavo tokia eilės tvarka, kokia gaminami ir į stalą patiekiami patiekalai, galima manyti, jog sąrašo gale – desertų ingredientai, o mūsų meniu – receptų interpretacijos.

„Du ar tris kartus pas Jogailą yra įrašyta agurkai ir medus. Nesakau, kad Jogaila išrado tokį desertą (tiek agurkai, tiek jų valgymas su medumi į mūsų kraštą atkeliavo iš graikiškosios gastronomijos), bet kai vasarą valgysite šviežius agurkus su šviežiu medumi, tai turėkite omenyje tai, kad valgote valdovo vertą desertą – prieš maždaug 600 metų tai galėjo sau leisti tik Jogaila ar Vytautas“, – sako R. Laužikas. Įdomu ir tai, kad Jogailos dvare agurkai buvo laikomi ne daržove, o vaisiumi, taigi, agurkais buvo smaguriaujama po sočių pietų. Vėlesniais laikais, XVII-XIX amžiais agurkai su medumi kaimynų buvo pripažįstami grynai lietuvišku skanėstu.

Jogailos dvaro dokumentuose pirmą kartą paminėtas ir kitas skanėstas – vafliai. Tikėtina, kad viduramžiais vafliai atsirado kaip pagardinta mišioms naudojamos ostijos atmaina. Lygiai kaip ostija, kepama spaudžiant skystą tešlą spaudžiant ant žarijų įkaitintose žnyplėse. O receptas – kuchmistro vaizduotei: vandenį galima keisti vynu, pridėti kiaušinių ar balto sūrio trupinių… mes gardiname pastarnokais. Ne tik dėl to, kad daržovės pirmiausia prigijo dvaruose, bet ir dėl skonio: vafliai iškepa drėgnesni ir gaivesni – labiau atitinka dvare vartotą „atsigaivinimo“ sąvoką didžiajam puotos finalui – desertui.

Keptas zanavykiškas sūris – vienas mėgstamiausių mūsų svečių užkandžių, tad nestebina, kad sūrį pasilepinimui skirtu patiekalu laikė ir Jogaila. Mūsų kuchmistras nuolat ieško tinkamų prieskonių bei pagardų, eksperimentuoja su gamybos būdais. Vietinis gaminys su tuomet itin egzotišku citrusu tampa ypatingu skanėstu tinkamu tiek prie žolelių arbatos, tiek prie midaus ar vietinio vyno.

© Restorano „Kuchmistrai“ inf.

Medaus kopinėjimo vietas Lietuvoje pristato Nacionalinė Lietuvos turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“.