Šventines vaišes ruoškime išmaniai

Seniai žinomas posakis „mažiau yra daugiau“ trumpai ir aiškiai išdėsto šiandien vis populiarėjančias ekologiškumo bei tvarumo tendencijas. Ilgamečiam regiono gyventojui toks požiūris ne naujiena. Rūšiuoti šiukšles (kas dega, kas tinka kompostui…), turėti savo medžiaginį pirkinių maišelį, antrą kartą panaudoti stiklinę ar plastikinę tarą, kūrybiškai pritaikyti atliekamas pakuotes, turėti bent vieną lysvę prieskoniams ar daržovėms – vienaip ar kitaip įprasta bene kiekvienuose namuose. Jei atitinkate bent vieną šių punktų, sveikiname – prisidedate prie savo aplinkos saugojimo bei puoselėjimo.

 

Tad ir šventėms ruošiantis naujų madų gaudyti nereikia, užtenka nepersistengti. Kaip? Tai, kad geriausios dovanos pačių darytos, valgomos arba praktiškos irgi seniai aišku. Kas mezga, siuva, siuvinėja, kas uogienes virė, vyną raugė ar medų kopinėjo, kas jau brandina pyragus ar meduoliukus kepa, žino, kaip nustebinti artimuosius. O visiems skubantiems pasiruošti padės „Gulbelės“ krautuvių darbuotojos. Jau pasirūpinta, kad rastumėte ir dovanėlių, ir dekoracijų, ir puikiausių vaišių. Vienintelis specialistų patarimas – laikytis saiko.

 

„Gelgaudiškio Aibės“ vedėja Jolita Rakauskienė šitą ideologiją taiko savaip: geriau renkasi mažiau, bet įdomiau, išradingiau. Savo džiovintus obuolius sudėti į puodelį su 2020, prie namie keptų meduolių pridėti gardžios arbatos, į kojines ar pirštines įdėti puošnių saldainių… Patars ne tik kaip sudėti dovanėles, bet ir kaip papuošti stalą, kad būtų gardu, bet negrėstų persivalgymas. Žinodami savo klientų smalsumą vadybininkai šiemet pasirūpino, kad jūsų šventinis stalas būtų kuo turtingesnis: karšto rūkymo sibirinis eršketas ar unguriai, daug šaldytų žuvies pusfabrikačių, kuriuos paruošti prireiks vos kelių minučių, išplėstas rūkytos mėsos asortimentas, kad prie karšto nealkoholinio vyno būtų kuo pasigardžiuoti, kol keps marinuotas viščiukas ar šaldyta antis lauks savo eilės, amerikietiško skonio ieškantiems tiks kalakutų blauzdelės. Svarbiausia, kad visa tai – su akcija, kad šventinės išlaidos būtų kuo mažesnės.

 

Linkime, kad laimės nebandytumėte nusipirkti, o rastumėte ją tarp brangiausių žmonių. Krautuvės vedėja čia vėl neleidžia meluoti – laikui kartu puikiai tinka cukrainės „Laimė“ tortai ir pyragai, kurie akimirksniu elegantiškai pasaldina gyvenimą. Su „Gulbelės kepykla“ beveik galima lažintis – ar „Varškės magija“ išlaikys lyderio pozicijas, ar švenčių proga viršų ims brandintas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais. Visgi konkurencijos tokiu laiku reikia mažiausiai, tad Jolita mielai dalinasi savo receptu Kūčioms. Ne mažai keliaudama tiek Lietuvoje, tiek užsienyje ji pastebi, kad svetur labai žavimės vietiniais gaminiais, o savais menkai didžiuojamės, tad prisipažįsta jau eilę metų šventėms ne tik šeimą, bet ir koleges bei drauges lepinanti aukštaitišku patiekalu iš savo gimto krašto, kuris ir dabar daug ką nustebina ypatingu skoniu. Linkėdama dovanoti vienas kitam daugiau laiko, o sau – geriausių įspūdžių J. Rakauskienė savo maža paslaptimi dalinasi ir su mumis.

 

Reikės:

 

600 g grybų (tinka ir šaldyti, ir vakuoti, ir džiovinti grybai)

250 g baltos duonos

3 kiaušinių

1 svogūno

50 ml aliejus

druskos ir pipirų pagal skonį

150 g džiūvėsėlių

 

  1. Džiovintus grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3 val. Tada pavirkite pusvalandį, nukoškite ir sumalkite.
  2. Sūdytus ar vakuotus grybus, jeigu reikia, pamirkykite, kad nebūtų per sūrūs, šiek tiek pavirkite, nusunkite ir sumalkite.
  3. Atšildytus šaldytus grybus sumalkite ir naudokite gaminant kotletus, jeigu buvo virti prieš užšaldant, jeigu ne – apvirkite.
  4. Kol darbuositės su grybais, baltą duoną supjaustykite nulupę plutelę ir užmerkite.
  5. Susmulkintus grybus pakepinkite aliejuje, po to sudėkite smulkintą svogūną ir dar kiek pakepkite.
  6. Grybus kartu su pakepintais svogūnais sumaišykite su išmirkyta ir nuspausta duona, įmuškite kiaušinius ir suberkite prieskonius.
  7. Iš gautos masės formuokite kotletus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje kol apskrus. Patiekite su…

 

UAB „Gulbelė” inf.