Šeimos kortelės Šakiuose: lengvina daugiavaikių šeimų buitį ir skatina finansinį raštingumą

Daugiavaikės ir neįgalius vaikus auginančios šeimos nuo rugsėjo 1 d. turi galimybę naudotis Šeimos kortelių teikiamomis nuolaidomis, o nuo lapkričio mėnesio jau gali įsigyti ir antrąją Šeimos kortelę. Prie kasdienės finansinės buities naštos palengvinimo ne tik didmiesčiuose, bet ir regionuose prisideda jau 130 įvairių įmonių. Pasak specialistų, į šią socialinę iniciatyvą taip pat aktyviai įsitraukia Šakių miesto ir rajono gyventojai bei čia veikiantis verslas.

Pratinasi prie Šeimos kortelių teikiamos naudos

Šeimos korteles nuo šių metų rudens jau užsisakė virš 13 tūkst. gausių ir neįgalius vaikus auginančių šeimų. Socialiai atsakingos šalies įmonės, prisidėdamos prie šios iniciatyvos, suteikia galimybę pasinaudoti nuolaidomis maisto produktams, pramogoms, kanceliarinėms prekėms, kompiuterinei technikai, sveikatingumo paslaugoms ir daugeliu kitų.

Šakių socialinių paslaugų centro socialinių darbuotojų koordinatorės Vitos Kriaučiūnienės teigimu, nors į šią iniciatyvą aktyviau įsitraukiama šalies didmiesčiuose, regionuose taip pat jaučiamas susidomėjimas Šeimos kortelėmis, kurios teikia vienkartines ir daugkartines nuolaidas laisvalaikiui, pramogoms, sveikatingumui bei būtiniesiems maisto produktams. Moters teigimu, Šeimos kortelių naudą regiono gyventojai įžvelgia, tačiau jiems dar reikia laiko priprasti prie šios naujovės.

„Mes dirbame su šeimomis, kurioms yra taikoma atvejo vadyba. Spalio pradžioje prasidėjo Šeimos kortelių bumas, todėl pastebime, kad didžioji dalis sunkiau gyvenančių šeimų jau yra užsisakiusios šias korteles, o kai kurios ir gavusios. Visgi, nemažai daugiavaikių bei neįgalius vaikus auginančių šeimų gyvena atokesnėse vietovėse, tad joms reikia daugiau laiko pasinaudoti kortelių teikiama nauda”, – pasakoja V. Kriaučiūnienė.

Lengvina finansinę naštą

Tarp 10-ies nacionalinių įmonių, prisijungusių prie Šeimos kortelės iniciatyvos, yra ir mažmeninės prekybos krautuvių tinklas UAB „Gulbelė“, vienas pirmųjų suteikęs galimybę naudotis nuolaidomis Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės, Panevėžio bei kitų šalies rajonų gyventojams. Daugiavaikę šeimą pats auginantis krautuvių tinklo vadovas Arūnas Tarnauskas pastebi, kad mažesniuose miestuose, tarp jų ir Šakiuose, Šeimos kortelės gali palengvinti sudėtingiau besiverčiančių šeimų buitį.

„Augindamas gausią šeimą, puikiai suprantu, kad daug atžalų turinčios šeimos pirkinių sąrašas yra žymiai ilgesnis, nei auginančios vieną ar du vaikus. Šeimos kortelių iniciatyva leidžia palengvinti šią naštą, tad teigiamai vertinu šį projektą ir džiaugiuosi galėdamas prisidėti prie sėkmingo jo gyvavimo”, – Šeimos kortelės naudą per asmeninę patirtį vertina A. Tarnauskas.

Šeimos kortelę turintys „Gulbelės” klientai gali pasinaudoti specialiomis nuolaidomis maisto produktams, kanceliarinėms prekėms, skalbimo priemonėms, kojinėms bei apatiniam trikotažui, o pačioje kortelėje kaupiasi po 2 proc. nuo kiekvieno apsipirkimo. Cukrainės „Laimė” klientams, turintiems Šeimos kortelę, taikoma 20 proc. nuolaida proginiams tortams.

Šeimos kortelės skatina finansinį raštingumą

Pasak Šakių socialinių paslaugų centro atstovės V. Kriaučiūnienės, siekiant, kad kuo didesnė dalis žmonių sužinotų apie Šeimos kortelių iniciatyvą, socialiniai darbuotojai aktyviai prisideda prie jos viešinimo bei sklaidos Šakių mieste ir rajone.

„Šeimos kortelės padeda lavinti ir gyventojų finansinį raštingumą. Socialiniai darbuotojai keliaudami po miestelius ir kaimus padeda žmonėms užsisakyti korteles, informuoja juos apie nuolaidas bei paaiškina, kaip galima planuoti savo šeimos biudžetą ir sutaupyti”, – pasakoja V. Kriaučiūnienė.

Moteris pabrėžia, kad nors Šeimos kortelių iniciatyvos teikiamai naudai pajusti ir reikia laiko, ji gali padėti gyventojams palengvinti kasdienę finansinę naštą ir sutaupyti, o nepanaudotus pinigus paskirti kitoms būtinoms išlaidoms.