Pradėjus prekybą vaistais įspėjame: parduotuvės pardavėja – ne vaistininkė

„Gulbelės“ krautuvėse jau galite įsigyti nereceptinių vaistinių preparatų. Jais nuo balandžio pabaigos prekiaujame beveik visame prekybos tinkle. Esame vieni pirmųjų mažmeninės prekybos tinklų, pradėjusių prekybą vaistais įsigaliojus Farmacijos įstatymo pakeitimams.

Nors Farmacijos įstatymo pakeitimai, leidžiantys prekiauti nereceptiniais vaistais ne tik vaistinėse, įsigaliojo dar metų pradžioje, dėl itin griežtų reikalavimų to kol kas ėmėsi nedaugelis. Norime pasidžiaugti, kad esame vieni iš pirmųjų mažųjų mažmeninės prekybos tinklų Lietuvoje pradėję prekybą tokiais vaistais.

Atsižvelgiant į kiekvieno regiono specifiką, nuo balandžio pabaigos vaistiniais preparatais prekiaujame 54 iš 62 tinklo krautuvių.

„Pirmiausia atsižvelgėme į klientų patogumą – siekėme, kad kiekviename miestelyje būtų bent po vieną tokį tašką. Kai kuriuose vietovėse vaistinių apskritai nėra, tad iki šiol nebuvo galimybės papildyti namų vaistinėlę. Svarbu ir tai, kad krautuvės dirba ilgiau nei vaistinės, taip pat – ir sekmadieniais“, – pažymi A.Tarnauskas.

Pasak parduotuvių tinklo vadovo, pirkėjai jau pripratę įsigyti maisto papildų bei tvarsliavos, tad laukė ir šios galimybės, o naująją paslaugą priėmė teigiamai, džiaugiasi patogumu. Vis dėlto, specifinis reglamentavimas pareikalavo papildomų įmonės investicijų bei personalo apmokymų, užtruko ir ne lengvos derybos su tiekėjais, kuriose tarpininkavo prekybos įmonių aljansas „Aibė“.

„Pasiruošimas užtruko, nes reikalavimai yra itin griežti. Vienas jų – būtinybė laikyti vaistus kasoje, uždaroje lentynoje, kad būtų matomas tik asortimento sąrašas. Personalas taip pat buvo specialiai apmokytas – pardavėjos negalės klientams nei patarti, nei pasakoti apie prekę, o tik ją parduoti. Tai sudėtinga, nes regionų pirkėjai pardavėjomis pasitiki ir yra linkę pasitarti“, – teigia UAB „Gulbelė“ vadovas.

Vaistai bus prieinami tik parduotuvių kasose ir laikantis įstatymų jose nebus teikiama jokia informacija apie vaistus. Pagal galiojančią tvarką, pirkėjas gaus tą vaistinį preparatą, kurio paprašys pardavėjo-kasininko ir galės įsigyti tik vieną šio vaisto pakuotę. Visi vaistai parduodami valstybės reguliuojamomis kainomis, asmenims nuo 16 m. – kilus abejonių dėl pirkėjo amžiaus, pardavėjai paprašius, privaloma pateikti asmens dokumentą.

 

Krautuvių, kuriose prekiaujama vaistiniais preparatais sąrašą rasite čia