„GULBELĖJE“ VISADA YRA VIETOS ŠVIEŽIOMS MINTIMS

Asistentai, konsultantai ir praktikantai – modernios, nuosaikiai augančios ir nuolat tobulėjančios įmonės darbo dalis. Dažnas jų kolektyvui palieka ne tik naujas idėjas, bet ir sveiką sambrūzdį, skatinantį pamąstyti plačiau. UAB „Gulbelė“, turinti platų veiklos spektrą, jau kelerius metus mielai priima aukštųjų mokyklų studentus atlikti profesinę praktiką. Pasak UAB „Gulbelė“ personalo vadybininkės Mildos Kaminskienės, svarbu suteikti šansą jauniems žmonėms teorines žinias pasitikrinti realiose situacijose, o įmonei atrasti naujų talentų.

„Ieškant profesinę praktiką atliekančių studentų dažnai susiduriame su jauduliu dėl nežinomybės – ar jam patiks užduotys? Ar sugebėsime su kolegomis sukurti tinkamą darbo aplinką? Ar viskas pasiteisins? Kai teko dirbti su Lietuvos darbo biržos iniciatyva „Atrask save“ – bendravome su jaunimu, pristatėme jiems galimas karjeros galimybes, darbo aplinką, specifiką. Praktiką atliekantis studentas – iššūkis. Ypač tas, kuris ateina pas mus iš aukštųjų mokyklų – norime save pristatyti, mokyti, padėti. Bet dabar labai džiaugiamės, jog galime suteikti pabandymo galimybę jaunam žmogui – juk taip ir pilnėja lojalių kolegų ratas,“ – šypsosi M. Kaminskienė.

Įmonės atstovės teigimu, komandą pastiprina ne tik praktikos ieškantys studentai, bet ir darbuotojai sezoniniam darbui. „Skirtingose įmonės grupės veiklose jaučiami sezoniniai darbuotojų pokyčiai. Šiltuoju metų laiku pastiprinimo ypač reikia maitinimo srityje. Krautuvių tinkle ieškome pakaitinių ar laikinųjų darbuotojų. Pagalbos sulaukiame iš vyresnių klasių moksleivių, studentų ar emigrantų. Džiaugiamės, kad turime darbuotojų, kurie grįžta dirbti kelias vasaras iš eilės,“ – sako personalo vadybininkė.

Paskutinio kurso Kauno kolegijos studentė Dovilė Višinskienė – viena iš praktiką atliekančių absolvenčių, 62 krautuvių tinklą jungiančioje ,,Gulbelės“ įmonėje, personalo skyriuje. Mergina tikina, jog ši profesinė praktika jai padėjo labiau suprasti savo ateities planus bei galimas perspektyvas.

D. Višinskienės teigimu, ji praktikos vietą pasirinko Šakiuose vedina patriotiškų jausmų bei meilės savam kraštui. Žinoma, sprendimas nebuvo spontaniškas – didelė įmonė, spalvingas personalas, daug galimybių bei reikšmingų pasiekimų viliojo prisijungti. Pašnekovė džiaugiasi, jog čia atsirado tokiu metu, kai įmonė plečiasi, diegiamos papildomos programos, kaip ir kitose Lietuvos įmonėse, pritaikomos naujovės. Jauna moteris prisipažįsta visuomet norėjusi dirbti biure ir gebėti derinti šeimos poreikius bei karjerą, tad džiaugiasi, jog sekasi.

Kauno kolegijos studentė šiuo metu renka medžiagą baigiamajam savo mokslo darbui. Tyrimas tema „Klientų aptarnavimo kokybės gerinimas UAB ,,Gulbelė“ įmonėje“ padės išsiaiškinti, kaip klientai vertina aptarnavimą tinklo krautuvėse Šakių rajone. D. Višinskienė pasirinkusi daug galimybių suteikiančią „Įstaigų ir įmonių administravimo“ studijų kryptį bei tikisi, jog šios žinios padės rasti norimą darbo poziciją įžengus į darbo rinką.

Studijų teorija pasitarnauja ir praktikoje

Pasak jaunos lukšietės – suteiktos galimybės „Gulbelės“ įmonėje leido išbandyti savo jėgas ir išmokti praktiškai pritaikyti įgytas teorines žinias. Nors, kaip sako mergina, iš pradžių tai atrodė itin sunku, bet sulaukiant pagalbos kasdien darėsi lengviau ir aiškiau.

„Žinias, kurias įgijau studijų metu, nėra taip lengva pritaikyti praktikoje dėl vienos paprastos priežasties: teorija dažnai prasilenkia su praktika. Be galo smalsu rasti įmonę, kurioje gali išbandyti savo jėgas, patikrinti žinias ir išmokti kažką naujo,“ – sako Dovilė.

Studentė dalinosi įspūdžiais apie studijas, kuomet viena darbo besidairančiam jaunimui labiausiai pravertusių užduočių buvo imitacinė praktika, atliekant darbas netikroje įmonėje. Užduoties metu, jaunai vadybininkei teko susidurti su darbuotojų pareiginiais nuostatais, įsakymais, prašymais ir kitais svarbiais dokumentais. Visa tai padėjo greičiau susigaudyti reiklioje praktikos vietoje.

Mokslų ir motinystės derinimas – sunkus, bet malonus darbas

Suderinti mokslus ir mamos pareigas iš tiesų nėra lengva. Dažniausiai nukenčia viena ar kita pareiga. Kaip savo patirtimi dalinasi „Gulbelės“ praktikantė – laiko atžvilgiu suderinti galima viską, kai turi pagalbos iš artimųjų.
„Sūnaus buvimas veikia gyvenimą: planuoju, dėlioju, permąstau. Viską galima suderinti, tik reikia noro bei motyvacijos“ – priduria ji.

Įmonės vertybės nustebino

Praktikos metus Dovilę labiausiai žavėjo tai, jog net ir mažas šventes vienaip ar kitaip kolegos pamini kartu – juk ne visoms įmonėms tai būdinga. Kaip ji vardija – darbuotojai kartu dalyvauja įvairiose akcijose, renginiuose, kuria savo tradicijas, talkininkauja vieni kitiems kūrybiškose užduotyse – yra progų pasireikšti ne vien su profesija susijusiose srityse.

„Stengiamės vienas kitam bei aplinkai priminti, jog įmonės mikroklimatas mums – be galo svarbu. Juolab, kad visada noriai prisidedame prie socialinių projektų – įmonės darbuotojai patys karts nuo karto pasiūlo idėjas, kur galėtume prisidėti ir taip stiprinti įmonės, kaip šeimos, paveikslą ir jausmą“ – džiaugiasi M. Kaminskienė.
Paklausta apie profesinės praktikos užduotis studentė paminėjo, jog yra labai gera, kai tavimi pasitiki. O ypač kai jautiesi naudingu. „Juk ir pačiai šie uždaviniai reikalingi – taip susipažįsti su darbo specifika. Džiugu, kad prieš naują užduotį viskas paaiškinama, išsamiai papasakojama. Kasdien noriai einu į praktiką, įdomu ką veiksiu, ką darysiu, ko išmoksiu,“ – džiaugiasi mergina.

Gandais netiki

Nors apie „Gulbelės“ įmonę mergina yra girdėjusi įvairiausių gandų – sako, kad jai tai neįdomu.
„Juk neverta tikėtis gandais, ar ne? Iš vidaus viskas įmonėje atrodo gana gerai, man čia patinka. Nors žmonės turi nuomonę apie daug ką, bet aš pati galėjau tai pamatyti ir įsitikinti. Ateities perspektyvos tikrai vilioja čia likti ir tęsti darbą,“ – sako lukšietė.

Besidomintys įvairių pozicijų praktikos galimybėmis mūsų įmonėje gali kreiptis personalas@gulbele.lt