KUCHMISTRAI apie istoriją kalba skoniais

Prieskoniais gardinti, puošnūs ir prabangūs žuvų ar žvėrienos patiekalai, nuodėmingi desertai ir egzotiški vaisiai – toks anuomet buvo didikų maistas, kurio istoriją gurmanams pasakoja autentiškoje Zyplių dvaro virtuvėje įsikūręs restoranas „Kuchmistrai”.

Šiandien jau neprivalu būti kilmingam, kad galėtum mėgautis išskirtiniu maistu, o atstumas – ne priežastis atsisakyti naujos patirties ir pasimėgauti triušiena apelsinų sultyse ar stirniena juodųjų serbentų ir vyšnių padaže. Verslininko šeimoje subrandinta idėja jau daugiau nei prieš metus įgavo pavidalą ir rado savo vietą Zyplių dvaro ansamblyje. Tarp vežiminėje įsikūrusio Zanavykų muziejaus ir didingų dvaro rūmų įsikūręs restoranas kviečia su šalies istorija susipažinti per primirštus kvapus ir nepaprastus skonių derinius.
„Nuo Kauno iki Zyplių vos 45 minutės!” – didmiesčio gurmanus, kurie dar nesilankė „Kuchmistruose”, restorano įkūrėjas Arūnas Tarnauskas ragina į savo gastronominių kelionių žemėlapį įtraukti miestą pietvakarių Lietuvoje, Suvalkijoje. Ne tik dėl istorinio palikimo, ypatingo grožio dvarų, parkų ar gamtos paminklų, bet ir puoselėjamo kulinarijos paveldo. „Mes kviečiame ne pavalgyti, o pasimėgauti maistu”, – tikina A.Tarnauskas.
Kuchmistras interpretuoja ne tik laiko dulkėmis apsinešusius receptus, bet ir primena seniausius patiekalų ruošimo būdus, naudodamas vietinius produktus bei prieskonius. Todėl sviestas čia gardinamas kanapių sėklomis, grietinė skaninama peletrūnais, citrinos sūdomos, o slyvos pirmiausia džiovinamos, o po to raugiamos.

Paklaustas, ar kuchmistras pagalvojo apie mažuosius restorano lankytojus, A.Tarnauskas šyptelėjo ir patikino, kad tėvai neretai išsigąsta gurmaniško meniu, tačiau ir jo paties mažamečiai vaikai noriai valgo per naktį pravėdintoje krosnyje keptas namines rūkytas dešreles ar šviežiai gruzdintas pastarnokų spurgas su peletrūnais gardinta grietine. Restorano „Kuchmistrai” lankytojus sužavi ne tik išskirtinis meniu, bet ir autentiška aplinka. Didikų rūmai, krašto autentiką saugantis Zanavykų muziejus ir 21 ha ploto parkas suteikia progą pailsėti nuo miesto šurmulio bei nusikelti pora šimtmečių į praeitį. Artimiausiuose planuose bus siekiame turistams pritaikyti unikalią Zyplių dvaro aplinką ir toliau pamažu plėsti paslaugų spektrą, siūlant naujas edukacines programas, dvaro šventes, dalytis kuchmistro receptais. O restauruotose dvaro oficinos patalpose ketinama gastronomijos turistams atidaryti ir viešbutį.

Plačiau: kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miestopulsas/kuchmistrai-apie-istorija-kalbaskoniais889380?fbclid=IwAR3xs24kj9LWxXZ9tPNv mMV8enfDPG7gPb1hSNLlJ9r71U2OiR3Sz9c