Gulbelės kepyklėlė – lyderė zanavykų krašto duonos kepimo tradicijų puoselėtojų būryje

Jau 16-tą kartą įvykusi, tradicinė, edukacinė Zanavykų muziejaus  Duonos kelio šventė „Su savo duona visur rasi suolą“ neapsiėjo be kasmečio mūsų prisidėjimo. Aktyviai įsitraukus bendruomenės nariams, itin gausus moksleivių būrys ir kiti šventės svečiai, turėjo galimybę susipažinti su senosiomis javapjūtės pabaigtuvių tradicijomis. Pasirodymais džiugino šokių kolektyvai „Šakija“, „Santaka“, „Šakietukas“ ir „Pynė“. Muziejaus kieme buvo galima susipažinti su autentiškais, senaisiais javų apdirbimo padargais. Stebėti, kaip javų pėdai kuliami spragilais, niekojami geldoje, arpuojami arpu. Kaip grucė grūdžiama piestoje ir kaip miltai malami senosiomis rankinėmis girdomis bei sijojami rėčiu. Kartu su kitomis duonos kepimo tradicijų saugotojomis ir puoselėtojomis mugėje prekiavo ir „Gulbelės kepyklėlė“. Mažieji buvo vaišinami šviežia duona su kaimišku sviestu ir kmynų arbata. „Vaikučiai visais laikais mėgo duoną. Jiems ir gardu, ir paklausyti įdomu, kaip miltų gaminys tampa gardžiu, kvepiančiu duonos ar
pyrago kepaliuku,“ – dalinosi įspūdžiais „Gulbelės kepyklėlės“ technologė Vilija Dovydaitienė, kurios giminėje jau daugybę metų iš kartos į kartą perduodamos duonos kepimo paslaptys. Šiemet ji pristatė naujus kepyklos gaminius – viso grūdo duoną, batoną ir bandeles. Vaikai galėjo pajusti tikros duonos tešlos minkštumą ar paragauti šviežiai plikyto raugo, net išbandyti visai primityvų duonutės kepimą ant laužo. Rūpestingų mokytojų dėka mažai kas prisvilo, o mažieji didžiavosi rezultatais: vieni valgė vos ištraukę iš laužo, kiti vežėsi namo tėveliams pradžiuginti. Visus išalkusius šventės dalyvius tikra zanavykiška duonzupe vaišino restoranas „Kuchmistrai”. Šventės pabaigoje visus kolektyvus šviežiais „Gulbelės kepyklėlės“ gaminiais apdovanojo Gulbelė vadovas ir Zanavykų muziejaus direktorė.

Nuotr.: „UAB Gulbelė“ direktorius komercijai Ugnius Venckutonis, „Gulbelės kepyklėlė“ technologė Vilija Dovydaitienė, UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas.