„Kuchmistrai“ žengia pirmyn su poniškomis privilegijomis

Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ komanda praėjusį savaitgalį dalyvavo Vilniuje, LITEXPO parodų rūmuose, vykusioje tradicinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2018“. Pernai pats restoranas buvęs intriguojančia naujiena Šakių rajone šiemet jau pristatinėjo ne tik savo konceptą, bet ir karščiausias asortimento naujienas.

Šaltajam sezonui – alaus sriubos

Parodos lankytojai degustuodami alaus ir šernienos sriubą negailėjo komplimentų nekasdieniškam skoniui. Mat restorano kuchmistras paspaudus šaltukui kviečia ragauti būtent alaus sriubų. Gaminamos pagal skirtingus receptus jos ne tik reprezentuoja skirtingų vietovių tradicijas, bet ir puikiai atspindi, kaip tuometiniai virtuvės šefai – kuchmistrai – išlavino Lietuvos dvarininkų skonį. Nemenkai kulinarinius kraštovaizdžius išmanantys parodos svečiai domėjosi ir kitais restorano patiekalais, bei teikiamomis paslaugomis.

Kraštą garsinti lengviau kartu

Restorano atstovai pasakojo ir apie rajone galimus maršrutus turtingus kultūra, istorija ar gamta – visus krašto perlus, kuriuos Šakių turizmo informacijos centro darbuotojos surinko ant Laimės rato. Tad į stendą užsukę lankytojai galėjo ne tik išgirsti apie Šakius šį tą naujo ar net visai negirdėto, bet ir laimėti įvairių, turizmo paslaugų tiekėjų įsteigtų, prizų. Dvaro arbatėlės gėrimo rinkinys, „Gulbelės kepyklėlės“ duonų asorti, cukrainės „Laimė“ saldainiai ir vertingi čekiai apsilankyti restorane „Kuchmistrai“ bei „Zanavykų muziejuje“ – kaip ir visa kita buvo pralošta ir iškeliavo po visą Lietuvą.

Zanavykų ragaučius turi „broliuką“

Didelės bei mažos puotos, kai ne tik ragaujama, bet ir susipažįstama su Lietuvos dvarų kulinarijos istorija jau tapo įprasta pramoga Zyplių dvaro virtuvėje, tad naujiena gimė savaime. Populiariojo „Zanavykų ragaučiaus“ kūrėjai, puikiai išmanantys kulinarinių žemėlapių vingrybes, kartu su etnografijos ekspertais iš Zanavykų muziejaus sujungė pajėgas ir šiemet kviečia iš naujo atrasti duoną. Muziejaus edukacinė progama „Duonos kelias“ supažindina su senaisiais duonos gaminimo būdais, o „Kuchmistrai“ kviečia paragauti duonos paruoštos neįprastai. Pagal autentiškus dvaro receptus, naudojant duoną, gaminami ne tik užkandžiai, sriuba, karšti patiekalai su žvėriena, bet ir desertai. Duonos saldainius aukščiausiai balais įvertino ne tik turizmo aistruoliai, bet ir kulinarijos žinovai užsukę į projekto „Atviros dienos kaime“ stendą.

Keliauk ir ragauk

Prabanga kvepianti „Didikų virtuvės degustacija“ – neatsiejama romantiško pasivaikščiojimo po Zyplių dvaro parką dalis, o vasarėjant restoranas „Kuchmistrai“ kvies savo lankytojus ne tik į atvirą terasą, bet ir rengti piknikus Zyplių dvaro parke. Dvariškos kultūros priminimas ir tradicijų puoselėjimas – vienas iš restoranų prioritetų. Glaudus ryšys su Zanavykų muziejumi padeda tai puoselėti. Štai, Užgavėnėms skirtame muziejaus renginyje bus galima ne tik sužinoti apie lietuvių papročius, bet ir paragauti senoviškų kropelių.