Kąsnelis pyrago – gabalėlis gerumo

Tradiciškai lapkričio 6-oji ne pirmus metus visoje respublikoje tampa „Pyragų diena“. Jos idėja – ragaujant pyragus, bendraujant dar ir paaukoti pinigų, už kuriuos galėtų išsipildyti vargstančiųjų svajonės. Šakiečiai taip pat neliko abejingi gerumui, o pyragus kepė tiek mokinukai, tiek solidžias pareigas užimantys specialistai.

Trečius metus iš eilės, o gal jau ir ketvirtus, svarsto Lukšių V.Grybo gimnazijos direktorės pavaduotoja Irena Lukšienė, visa bendruomenė šurmuliuoja prekiaudama pyragais. Antradienį savo kepiniais vaišino mokytojų kolektyvas, o trečiadienį net per dvi pertraukas koridoriuose ir aktų salėje skambėjo muzika, prekystaliai lūžo nuo gimnazistų skanėstų. „Ragavome ir auselių, ir spurgyčių – kai kurie patys kepė, kam mama ar kaimynė pagelbėjo. Tokios akcijos galėtų būti kas mėnesį, nes ir skanu, ir smagu, ir mokomės bendruomeniškumo“,- sako I.Lukšienė. Lukšiečiai, pasirodo, dar ir dosnūs, nes „Išsipildymo akcijos“ sąskaitą papildė bemaž pora šimtų eurų. Mokytojai savo ruožtu surinko aukas, o atskiros gimnazijos klasės į bendrą iždą dėjo tiek, kiek „suprekiavo“.

Nuolatinė šios akcijos dalyvė yra ir UAB „Gulbelė“, nepraleidžianti nė vienų metų. „Šventė ne tik biure dirbantis kolektyvas, bet prisijungė ir mūsų kepyklėlė bei cukrainė. Buvo ir saldžių, ir pikantikškų kepinių, kolegos noriai keitėsi receptais“,- pasakojo marketingo vadybininkė Monika Būblaitytė. Jų surinktos aukos, per 50 eurų, kaip ir pernai, dovanojamos Šakių vaikų dienos centro „Gelbėkit vaikus” auklėtiniams. Atsidėkodami už auką, vaikais pernai padovanojo savo piešinių, tad cukrainėje buvo surengta paroda. „Šiemet dar nespėjome su jais susitikti, tačiau nekantriai laukiame ir tikimės vaikams padovanoti visą glėby gerumo“,- sako M.Būblaitytė. Tyliai „Pyragų diena“ šiemet praėjo restorane „Kuchmistrai“. Nors socialiniuose tinkluose kolektyvas viliojo užsukti ir paragauti šviežių kepinių, ta diena lankytojų gausa nepasižymėjo, taigi pyragais pasmaguriavo ten dirbantys.

Į akcijos iniciatorių raginimą paskirti šią dieną pyragų valgymui antrus metus sureaguoja ir Kukarskės globos namų bendruomenė. Tiek administracija, tiek gyventojai kepa pyragus, jais vaišinasi, taip pat juos vieni iš kitų „perka“ ir suaukotus pinigus siunčia „Išsipildymo akcijai“. Aktyvi gerų darbų puoselėtoja yra ir Šakių rajono apylinkės teismo bendruomenė. Susirinkę teismo svetainėje, jie jau antrus metus iš eilės akcijos dieną ragauja kolegų kepinius, o surinktas lėšas pagal specialistų rekomendacijas skiria mūsų rajono sergantiems vaikams, nuperka reikalingų priemonių. Šiemet teisme pyragai „uždirbo“ per 120 eurų.

Tikriausiai ir kitur rajone vyko smagi ir prasminga „Pyragų diena“, tik gal ne visi spėjo savais gerais darbais pasigirti socialiniuose tinkluose. Juk kartais patys didžiausi gerumo žygiai padaromi visiškai tylomis…

Šią iniciatyvą prieš keletą metų sugalvojo viena didžiausių televizijų. „Pyragų diena“ dažnai siejama su „Išsipildymo akcija“. Būtent jai ir kviečiama aukoti už pyragus surinktus pinigus.

Laikraštis Valščius, Nr. 85(100), 2017-11-10