Puoselėjant tradicijas gimsta ir nauji dalykai

15-tą kartą Zanavykų muziejuje vykusi edukacinė šventė „Duonos kelias nuo grūdo iki stalo“ skatino prisiminti, kaip sunkiai senovės lietuviai pelnė duoną, kaip ją brangino, supo pagarba, kūrė apie ją sakmes ir pasakas. Tapome ne tik renginio rėmėjais, bet ir dalyviais. Kartu su „Gulbelės kepyklėle“ ir restoranu „Kuchmistrai“ pristatėme senus ir naujus mūsų gaminamos duonos skonius. Išsaugota ir išpuoselėta sena buvo pateikta naujai ir įdomiai.

„Gulbelės kepyklėlei“ atstovusi technologė Vilija Dovydaitienė ne tik pristatė duonos gaminius, bet ir patį gamybos procesą. Edukacija puikiai derėjo po muziejaus pristatyto pirmykščio grūdų apdirbimo: kūlimo spragilais, sijojimo, miltų malimo girnomis. V. Dovydaitienė pasakojo apie miltus, raugą, plikinį – procesus, kurie atliekami nuo senų senovės, tik dabar jau pasitelkiant techniką ir šiuolaikines technologijas. Kad kalbos neliktų kalbomis, klausytojai buvo vaišinami skirtingų rūšių duona su sviestu.

Prie žymiai gausesnio stalo kvietė restorane „Kuchmistrai“ pristatytas „Duonos ragaučius“. Ruošiantis tradicinam renginiui gimė idėja pristatyti puikiai žinomą ruginę duoną kitaip, mat ne vienas restorano meniu patiekalas ruošiamas naudojant šį Tautinio paveldo produktą. Etnografija apipintas duonos patiekimas sužavėjo ir Etninės Kultūros Globos Tarybos vadovą, istoriką Virginijų Jocį, ir žurnalistę, etnologę, tautosakininkę bei LRT radijo viktorinos „Ot tai tau“ vedėją Gražiną Kadžytę. Abu specialistai noriai leidosi į diskusiją su edukacijos sumanytojais, kurios metu dalinosi įspūdžiais bei žiniomis apie duoną.

Duoną rasite visur: nuo eilinių valstiečių iki turtingiausių didikų stalo. Kaip senų senovėje, taip ir dabar. Technologinė pažanga gerokai palengvino duonos kelią iki mūsų stalo ir leido daug ką primiršti, tačiau išliko noras laikytis tradicijų ir išsaugoti tai, kas geriausia. Restoranas „Kuchmistrai“ kartu su net 7 gaminių tautinio paveldo sertifikatus turinčia „Gulbelės kepyklėle“ parengė edukaciją mažiems ir dideliems. „Duonos ragaučius“ – programa norintiems susipažinti su duonos istorija, gaminimo specifika ir daugybe jos skonių. Siūloma praplėsti akiratį ir atrasti šį kasdienį produktą iš naujo.

Duonos šventės metu edukacijoje sudalyvavo keturios grupės, daugiau nei 80 žmonių ne tik iš Šakių bei Šakių rajono, bet ir iš Kretingos bei Jurbarko. Jei ruginė duona ir duonos gira – puikiai žinomi produktai, kurių išskirtinumas priklauso tik nuo gamintojo išmonės, duonos blynai bei kanapių sviestas – nustebino paprastumu ir zanavykiškai virtuvei būdingu taupumu. Duonzupė – vieniems kažkur girdėtas, kitiems iš vaikystės prisimenamas arba visai nežinomas patiekalas. Ragautojus stebino ir grikių bei juodos duonos derinys, o ledai su duona tiesiog papirko saldėsių mėgėjus. Sočiai pavalgius buvo žymiai džiugiau suktis akcijoje „Visa Lietuva šoka 2017“, o duonos šventės dalyviams įteikti „Gulbelės kepyklėlės” lauknešėliai užtikrino, kad zanavykiškos duonos skonis bei asortimentas nepamirštų ir gįžus namo.

UAB „Gulbelė“ informacija