Pramogos visai šeimai pagal Zanavykus

Trečiadienį mūsų krašte lankėsi Valstybinio turizmo departamento atstovai su būriu žurnalistų ir populiariausių leidinių Lietuvoje. Nuolat įvairių ekskursijų galimybes tyrinėjanti komanda šįkart ieškojo laisvalaikio pramogų visai šeimai: ir kad vaikai džiaugtųsi, ir kad suaugusieji nenuobodžiautų.

Jau tapo įprasta, kad ilgi, turiningi pasivaikščiojimai kultūrą ir meną vienijančiame Zyplių dvaro ansamblyje baigiasi restorane „Kuchmistrai“. Čia iš anksto užsisakius didikų virtuvės patiekalų ilgai laukti netenka, o skanėstai į stalą tiesiog plaukte plaukia. Svečiai degustacijai pasirinko pastarnokų pončkutes, silkių paštetą, šaltybarščius, žarijose keptas bulves, kunigaikščių stalo vertą karpį ir „gulbių medžioklę“ primenantį kalakutienos kepsnį bei pastarnokų blynus. Nekasdieniškus skonius stiprino ne tik midus, pienių vynas ir kinrožių gėrimas, bet ir puikiai senovinę virtuvę išmanančios degustacijos vedančiosios pasakojimai.

Visai šalia, Zanavykų muziejuje, buvo pravesta senovinių žaidimų edukacija, smagiu juoku padėjusi išsijudinti ir neapsnūsti po sočių pietų. Netolima kelionė į Plokščius nustebino ne tik istorijomis apie romantiškus „Tautiškos giesmės“ autoriaus nuotykius, bet ir unikalia upe-gatve. Dar į tolimesnius laikus bloškė bei daug elegantiško šokio judesio ekskursijai suteikė apsilankymas Gelgaudiškio dvare.

Į Šakius grįžusius, daug visko mačiusius ir išalkusius prie stalo kvietė pati zanavykų gaspadinė. Cukrainėje „Laimė“ padengtas stalas mergučių greitai buvo užpildytas ragaučiaus gėrybėmis, tad netrūko nei gastronominių atradimų, nei dalinimosi karštais įspūdžiais iš aplankytų vietovių. Valstybinio turizmo departamento darbuotojus pakvietusios į savą kraštą Šakių turizmo informacinio centro merginos džiaugėsi, kad nuo senų senovės mūsų krašte puoselėjamos tradicijos dabartyje ne užsimiršta, o tik atsiskleidžia naujomis spavomis ir net savus sužavi iš naujo.

Po darbų vakarienei užsukti spėjo ir UAB „Gulbelė“ direktorius Arūnas Tarnauskas. Kaip aktyvus Šakių rajono bendruomenės narys ir tikras Zanavykų krašto patriotas džiaugėsi tokiais žingeidžiais svečiais. Noriai dalinosi tiek patirtimis apie veiklą turizmo srityje, tiek apie šeimos laisvalaikio pomėgius. Pro žurnalistų ausis nepraslydo ir jo aistra medžioklei. Dar labiau svečiai buvo nustebinti gavę šviežio medaus iš A. Tarnausko bityno.

Vėlų vakarą svečiai paskyrė „Kidulių krašto“ vyno degustacijai ir, įrodydami savo beribį žingeidumą, net poilsiui pasirinko „Suvalkiečio sodybą“ – vietą, kuri pati už save kalba mūsiška šneka. Džiaugiamės, kad buvo įvertintos mūsų kasdienės pastangos puoselėti ir tobulinti tai, ką perėmėme iš senolių. Tikimės, kad Valstybinio turizmo departamento įspūdžiai ne tik atguls ataskaitose, bet ir keliaus iš lūpų į lūpas, nes prie stalo noriai susodintume ne tik šeimą, bet ir visą giminę.

UAB „Gulbelė“ informacija