Abiturientai į darbo rinką žengia per biržą

Abiturientai ir absolventai iki pat rugsėjo dar gali neskubėti registruotis darbo biržoje, bet dalis jų jau praveria biržos duris ir mokslo įstaigos baigimo mėnesį. Jie toliau naudojasi valstybės teikiamomis socialinėmis garantijomis, tačiau įgyja pranašumų prieš kitus darbo rinkos naujokus, darbo biografijos pradžioje turėdami galimybių nemokamai įgyti bent menką kvalifikaciją ir jau po savaitės kitos pradėti darbinę veiklą.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, šiemet iki liepos 1 dienos – per pusę mėnesio nuo mokymo įstaigos baigimo kaip bedarbiai biržoje užsiregistravo 618 abiturientų ir 1,3 tūkst. absolventų. Pernai per visus metus biržoje buvo registruota 14,6 tūkst. profesinių ir aukštųjų universitetinių mokyklų bei kolegijų absolventų.

Gali neskubėti

Lietuvos darbo biržos (LDB) vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė „Lietuvos žinioms“ teigė, kad šiemet naujų abiturientų ir absolventų registravimas biržoje tik prasidėjo, tačiau šis procesas vyksta ganėtinai aktyviai, nors jaunuoliai galėtų ir neskubėti. Mat jie dar bus socialiai apsaugoti valstybės iki rugpjūčio 31 dienos. Privalomojo sveikatos draudimo įmokos iki tol jiems mokamos valstybės biudžeto lėšomis, bet ar draudimo sauga jiems galios ir susirgus rugsėjį, specialistė prisipažino nežinanti, nes tai yra Valstybinės ligonių kasos kompetencija. Šios įstaigos atstovė Irena Džiužaitė „Lietuvos žinioms“ paaiškino, kad tokiu atveju sveikatos draudimo apsauga galioja ir mėnesį nuo sutarties nutraukimo, taigi iki rugsėjo, bet spalį už sveikatos priežiūros ir gydymo paslaugas jau reikėtų mokėti pačiam pacientui. Norint to išvengti reikėtų kreiptis į „Sorą“ ir iki rugsėjo pabaigos sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo mėnesio įmoką – 34,2 euro.

Įnoringa darbo rinka

Darbo birža kaip bedarbius užregistruoja visus interesantus, tačiau pripažįsta, kad ne visiems gali pagelbėti greitai rasti darbą. „Daugelį metų teisės, viešojo administravimo ir socialinio darbo specialybės yra nepaklausios darbo rinkoje. Šias specialybes įgiję absolventai turi mažai galimybių greitai įsidarbinti, – pasakoja darbo biržos specialistė Monika Rimdžiūtė. – Veterinarinės medicinos specialistų pasiūla trečdaliu viršija paklausą – veterinarijos gydyklų Lietuvoje yra daug, bet jos seniai apsirūpinusios reikalingais specialistais.“ Kita vertus, darbo rinkoje jau trūksta bendrosios praktikos slaugos specialistų. Darbdaviai laukia ir neseniai diplomus gavusių virėjų, apdailininkų, automobilių mechanikų, kineziterapeutų, kompiuterinės įrangos derintojų, apskaitininkų ir panašių specialybių atstovų. Darbo birža informavo, kad birželį potencialių darbuotojų paieška tęsėsi ir darbo jėgos paklausa jau buvo beveik dvigubai didesnė už pasiūlą. Darbdaviai per mėnesį įregistravo 33,4 tūkst. laisvų darbo vietų, o bedarbio statusas suteiktas 19,8 tūkst. asmenų.

Naujos galimybės

Pasak M. Rimdžiūtės, pasitaiko, kad abiturientai ir net mažai paklausių specialybių absolventai, užsiregistravę darbo biržoje, dalyvauja LDB siūlomoje profesinio mokymo priemonėje ir persikvalifikuoja, ir tokių atvejų vis daugiau, biržai praėjusių metų pabaigoje pradėjus dvi dosniai Europos socialinio fondo finansuojamas trejus metus truksiančias priemones „Atrask save“ ir „Naujas startas“. Abi jos skirtos 15–29 metų darbo rinkoje nedalyvaujančiam jaunimui ir savaip papildo viena kitą. „Atrask save“ jaunuoliams padeda pažinti savo galimybes, įgyti pradinių profesinių įgūdžių, o antroji, skirta daugiausia jau dalyvavusiems pirmojoje priemonėje, įgyvendinama kartu su darbuotojų ieškančiais darbdaviais ir profesinėmis mokyklomis. Šie LDB partneriai padeda pagilinti darbo rinkos naujoko įgūdžius, o neretai ir pasiūlo nuolatinį darbą. Jaunam nepatyrusiam žmogui sunku pačiam susirasti tinkamą darbą, prisistatyti darbdaviui. Abi priemonės padeda šiuos barjerus įveikti. Antai Miglė, dalyvaudama abiejuose projektuose, jau susirado sau tinkamą darbą. Merginai, intensyviai ieškojusiai darbo, tikslą pasiekti trukdė darbo patirties ir pasitikėjimo savimi stoka. Dalyvavimas projekte „Atrask save“ Miglei suteikė naujų darbo paieškos įgūdžių, išmokė prisistatyti, supažindino su regiono įmonėmis. Dalyvaudama interaktyviuose mokymuose ir bendraudama su kitais projekto dalyviais, ji ėmė labiau pasitikėti savimi. Norėdama pritaikyti įgytas asmenines kompetencijas, Miglė nusprendė dalyvauti kitame jaunimui skirtame projekte „Naujas startas“, šis jai padėjo pasiekti tikslą – įsidarbinti vadybininke VĮ „Spalvų kraitė“. LDB vardija ir daugiau panašių pavyzdžių. Tokiuose projektuose noriai dalyvauja vidutinės įmonės, kurioms dažnai prireikia naujų darbuotojų, o jų, ypač periferijos regionuose, rasti vis sunkiau. Šakiuose registruotos ir Pietvakarių Lietuvoje veikiančios UAB „Gulbelė“ generalinis direktorius Arūnas Tarnauskas „Lietuvos žinioms“ pripažino retai kreipiąsis į LDB, kai prireikia aukštos kvalifikacijos specialistų, tačiau mažiau kvalifikuotų prireikia dažnai. Bendrovė, kurioje nuolat darbuojasi per 400 žmonių, valdo prekybos tinklą, kepyklą, gamina ir importuoja pakuotes, tad prireikia įvairių darbuotojų, juolab kad, kaip teigia jis, jaunimas judrus, migruojantis į didesnius miestus ir užsienį, todėl nėra maža darbuotojų kaita, nors įmonė moka šiek tiek didesnį nei minimalų darbo užmokestį ir pradedantiems bent kiek specialybės pramokusiems darbuotojams. „Norint turėti gerą darbuotoją reikia į jį „įdėti“, todėl mums, darbdaviui, labai patogi yra priemonės „Naujas startas“ numatoma galimybė darbdaviams subsidijuoti dalį darbo užmokesčio jaunam darbuotojui, kol šis išmoksta dirbti savarankiškai“, – sakė „Gulbelės“ vadovas.

Straipsnio nuoroda:  http://lzinios.lt/lzinios/Ekonomika/abiturientai-i-darbo-rinka-zengia-per-birza/226057