Liepos 6 dieną šurmuliavo Šakių mieto šventė

Liepos 6 dieną, minint Lietuvos Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dieną, Šakiuose pradėta nauja tradicija – tądien minėti Šakių miesto gimtadienį. Ta proga Šakių kultūros centras su gausybe talkininkų sukūrė spalvingą renginį, kuriam „talkino“ ir geras oras, ir geros šakiečių bei miesto svečių nuotaikos, ir nuotaikinga, daugiausia vietinių saviveiklininkų rengta, programa.
Dar birželio pradžioje pradėjęs eiti pareigas naujasis Šakių kultūros centro vadovas Raimondas Januševičius rajono vadovams pasiūlė mintį – įprastai birželį minimą Šakių miesto gimtadienį (arba tiesiog Šakių miesto šventę) sutapatinti su viena didžiausių šalies švenčių – Liepos 6-ąja. Tuo labiau, kad jau ne pirmus metus šią dieną neberengiamos keliolika metų prieš tai liepos 6-ąją vykdavusios rajono seniūnijų sporto žaidynės.
Iniciatyvai rajono vadovai pritarė, jau birželio viduryje būsimo renginio organizatoriai į Šakių rotušę kvietė Šakiuose veikiančių įmonių ir organizacijų atstovus – tartis, kaip gražiau būtų galima „papuošti“ šį renginį. Jau tuomet puoselėta mintis – Šakių mieste veikiančios įmonės įsijungs į vieną bendrą spalvingą paradą, taip šventės dieną pradžiuginančios save, miestelėnus ir miesto svečius.
Tačiau tokia mintimi susidomėjo vos trys verslo įmonės: UAB „Gulbelė“, kredito unija Zanavykų bankelis ir bendrovė „Lauksva“. Tačiau užteko ir tokio skaičiaus norinčiųjų – gausūs šių įmonių atstovų kolektyvai, keletas Šakių kultūros centro ir seniūnijos meninių kolektyvų, lydimi naujai besikuriančio pučiamųjų orkestro maršo ritmų, smagiai ir trankiai pražygiavo miesto gatvėmis, taip paskelbdami apie šventės pradžią.
O šventėje, kaip ir daugelyje kitų, buvo visko: skambių ir nuotaikingų rajono saviveiklininkų pasirodymų; apdovanojimų labiausiai savajam kraštui nusipelniusiems žmonėms lietus; rajono mero Juozo Bertašiaus, Seimo nario Mindaugo Basčio, Šakių seniūno Alfonso Jako sveikinimai; stilizuotų karaliaus Mindaugo ir jo žmonos Mortos bei ano meto Lietuvos krivio pasirodymas šakiečiams ir miesto svečiams….. Ir dar daug kitų įdomybių.
Tądien turiningą dieną sportine prasme šventei dovanojo ir naujai susibūrusi rajono sporto klubo sąjunga – vyko ne vienos sporto šakos varžybos, sportininkų pasirodymai publikai. Orientacinį sportą mėgstantis jaunimas galėjo pasivaržyti orientacinėse varžybose po Šakių miestą ir jo apylinkes, ieškant žymių istoriškai vietų. Diena ir vakaras neprailgo, nes vakarop Šakių J.Lingio parke buvo apdovanoti sėkmingai sportinėse varžybose pasirodė dalyviai; renginio svečiams pasirodė Kauno studentiškasis choras.
Tądien, ko gero, betrūko tik vieno dalyko: į dangų nekilo ir žadėtas oro balionas, kurio pasirodymą šventėje buvo finansavęs Zanavykų bankelis. Kone pustrečios valandos Šakių miesto tvenkinio pusiasalyje prastovėję oreiviai smalsiems šakiečiams, laukusiems, kada galės pasigrožėti Šakių miesto vaizdu iš 50 metrų aukščio, teleido tik pačiupinėti „kašę“ ir porą kartų pūstelėjo į dangų dujų liepsnos liežuvį. Pakilti į orą apžvalginiam skrydžiui balionui, pasak oreivių, sutrukdė kiek per stiprus vėjas.
Inf. www.manorajonas.lt