Pažintis su Zanavykų ir visos Lietuvos amatais

Liepos 11 – 20 dienomis veiklus rajono jaunimas kartu su bendraminčiais iš Vokietijos organizavo stovyklą, kurios metu mūsiškiai stengėsi parodyti ne tik savo krašto amatus, bet ir trumpai supažindinti, kokia įvairiapusė yra Lietuva.

Tarptautinį mainų projektą finansavo Europos Sąjungos “Veiklaus jaunimo” programa, o stovyklos organizavimas gulė ant savivaldybės administracijos Jaunimo reikalų koordinatorės Danutės Jurgutienės pečių. Iš viso buvo atrinkta 12 jaunų aktyvių rajono moksleivių, tiek pat atvyko ir iš Vokietijos. Būtent ten dar prieš brandinant projekto idėją, viename abiejų šalių Jaunimo koordinatorių susitikime buvo aptartos stovyklos detalės. “Stengėmės, kad projektas būtų mobilus, todėl apsistojome Kulautuvoje, o kiekvieną dieną buvo numatytos skirtingos veiklos skirtinguose rajono ar šalies kampeliuose,- apie projekto koncepciją pasakojo D.Jurgutienė. – Pasirinkę projekto temą “Kūrybiškumas be sienų”, diegdami prie šiandienos pritaikytas formas stengėmės atskleisti senąsias mūsų etnokultūros tradicijas”. Jaunimui buvo organizuojami tiek teoriniai, tiek praktiniai užsiėmimai, kiekvienas galėjo pats prisiliesti prie įvairių amatų, pakalbėti su meistrais. Be to, atskirai pačioje stovyklavietėje Kulautuvoje buvo organizuojami kultūriniai vakarai, sportinės varžybos, svečiai turėjo progą susipažinti su rajone veikiančiomis jaunimo organizacijomis.

Rajone stovyklos dalyviai prisilietė prie keramikos paslapčių Zyplių dvare, o Zanavykų krašto muziejuje etnologė Rima Vasaitinė visus supažindino su kraitinių skrynių dekoravimu bei audimu. Pastaruoju amatu ypač buvo susidomėję vokiečių vaikinai – senosios audimo staklės Vokietijoje ne dažnas reginys.

Ne ką mažiau smagumo stovyklautojai patyrė ir apsilankę uždarosios akcinės bendrovės “Gulbelė” kepyklėlėje. Čia jie buvo supažindinti su “Duonos keliu”, o kepyklos technologė Vilija Dovydaitienė išsamiai dėstė, kaip iš paprastų miltų gaminys tampa gardžiu kvepiančiu duonos ar pyrago kepaliuku. Jaunuoliai galėjo savo rankomis pajusti tešlos minkštumą, suformuoti norimą bandelę su aviečių džemu, varškės kremu ar supinti paprasčiausią pynutę. Pačių rankomis pagamintos ir iškeptos bandelės kai kuriems projekto dalyviams, prisipažino patys, tapo skaniausios iš gyvenime ragautų. Vis dėlto visi sutiko, kad darbas kepykloje, kurio gimtinėje kai kurie nebuvo regėję, labai atsakingas, reikalaujantis didelio kruopštumo.

Be Šakių rajono, stovyklautojai dar spėjo pabuvoti Rumšiškėse, Rusnėje susipažinti su žvejo amatu, su Mažosios Lietuvos istorija bei Šilutės dvarais, vieni pirmųjų apsilankyti naujojoje sporto arenoje, kuri kaip tik ruošiama Europos krepšinio čempionatui. Liepos 19-ąją visi kartu jie dar aptarė projekto įspūdžius, vertino veiklas ir dėliojo ateities projektų gaires. “Norisi tikėti, kad projektas bus tęstinis, ir vokiečiai mus pasikvies vizitui jų šalyje”,- kalbėjo D.Jurgutienė.

“Valsčiaus” inf.